Verhaal met potentie, maar zonder focus
Het Young Adult-boek Lark & Kasim beginnen een revolutie van Kacen Callender is echt van ‘nu’. Het verhaal gaat over influencer zijn, de tieners in het boek zijn allemaal trots queer en er wordt veel over mentale gezondheid en racisme gesproken. Het enige dat verklapt dat er wat tijd overheen is gegaan sinds de tijdlijn van dit boek is dat er nog een vleugje corona te bespeuren is. Maar heeft dit boek (vertaald door Aimée Warmerdam) meer te bieden dan een goede weergave van (Amerika in) onze huidige tijd?
'Het voelt alsof Callender te veel ideeën had voor slechts één verhaal.' - recensent Carmen
Het verhaal begint met een misverstand waarbij Kasim per ongeluk via Larks Twitteraccount een thread plaatst over een onbeantwoorde liefde. Deze thread gaat viral, waardoor Lark meer volgers krijgt. Dat is precies wat hen wil, want met meer volgers hoopt Lark dat uitgevers hen ontdekken als nieuw schrijftalent. Ook Kasim heeft liever niet dat bekend wordt dat hij deze tweets heeft geschreven. En zo blijft de leugen in stand. Dit plot en de keuzes die ze maken voelen wat geforceerd. Alsof het alleen zo gebeurd is om het verhaal in gang te zetten.
Hierdoor heeft dit boek helaas geen heel sterk begin. Naast het geforceerde drama is het verhaal ook warrig geschreven. Lark is de verteller in het boek en de zinnen zijn geschreven als gedachtes. Deze springen van het ene op het andere onderwerp en dat maakt het soms lastig om te volgen wat er nu gebeurt. Ook lezen de zinnen vrij kinderlijk, waardoor de 17-jarige Lark veel jonger overkomt dan hen is.
Het boek kampt verder met een ambitieus probleem. Er zijn enorm veel thema’s die worden aangestipt, waardoor de focus ontbreekt. Zo gaat het onder andere over ambities in het leven, beter leren schrijven, afwijzingen daarin, kunnen presteren onder online druk, mentale gezondheid, haatberichten, pesten, racisme, queer-zijn, Black Lives Matter, afwezige vaders, seksualiteit, vriendschap en de liefde. En zo zijn er nog wel meer onderwerpen te benoemen die worden aangestipt, waardoor het verhaal alle kanten op springt, maar nergens echt tot de kern komt. Dat is jammer, want het zijn allemaal wel heel interessante thema’s om over te lezen. Het voelt alsof Callender te veel ideeën had voor slechts één verhaal.
Het verhaal begint pas echt op gang te komen als Lark en Kasim halverwege het boek weer dichter bij elkaar komen. Hier zit eigenlijk het echte hart van het verhaal. Ooit waren ze beste vrienden. Maar iets is veranderd, waardoor de twee alleen maar ruzie hebben. Wanneer Lark en Kasim eindelijk weer eerlijk tegen elkaar durven te zijn, komt pas de magie van dit boek aan het licht. Het is onduidelijk welke revolutie uit de boektitel ze beginnen, maar duidelijk is wel dat de twee gelukkiger zijn met elkaar in het leven.
Lark & Kasim beginnen een revolutie is in potentie een interessant verhaal, maar in de uitwerking is er helaas wat blijven liggen. De diversiteit in dit boek is sterk en het is interessant om iets te lezen over zwarte queerjongeren, maar verder gaat het verhaal te veel verschillende kanten op. Zodra de focus van het verhaal meer komt te liggen op de vriendschap tussen Lark en Kasim en minder op alle andere thema’s wordt het een stuk sterker. Deze vriendschap had het hele verhaal kunnen dragen als er wat meer focus op was geweest.
Reageer op deze recensie