Jim Matteos, de nieuwe 007

Caroleest 01 februari 2025
De Jim Matteos serie van Era Richmen stond al geruime tijd op mijn tbr. In december had ik het derde deel gekocht en in januari ben ik in het eerste deel begonnen.

Het verhaal:
Als blijkt dat er splijtstofstaven uit de kerncentrale van Iran zijn ontvreemd, bereiden de geheime diensten van Israël en Amerika zich voor op het ergste. Om de vermiste splijtstofstaven te achterhalen, wordt Jim Matteos van het Special Activities Center van de CIA eropuit gestuurd.
Terwijl Jim in Teheran een ontmoeting heeft met een mysterieuze vrouw die over belangrijke informatie zegt te beschikken, vinden er wereldwijd aanslagen plaats. De verantwoordelijkheid hiervoor wordt niet opgeëist, wel worden er cryptische aanwijzingen gevonden. Is er een nieuwe aanslag gepland waarbij de splijtstofstaven worden ingezet, en waar? Weet Jim de staven op tijd te achterhalen en escalatie te voorkomen?

Vanaf de proloog word je in het verhaal gedropt en krijg je een kleine voorstelronde van de personages. Zodra die bekend zijn, is de toon gezet en begint de spanningsopbouw aan zijn race naar de finish. Het verhaal houd je zo vast in zijn greep dat ik op sommige momenten op het puntje van mijn stoel zat. Ik kon het boek maar moeilijk wegleggen.

De personages waren goed te volgen, ondanks dat ik soms even moest focussen om ze niet door elkaar te halen. De geheimen en het verraad waardoor de politieke verhoudingen op scherp staan, wie kan je vertrouwen en wie niet?

Het verhaal leest vlot, is krachtig en zeer beeldend geschreven. Je zou het kunnen vergelijken met het kijken naar een James Bond film, vol met actie en een goede spanning. De onderwerpen die in het verhaal voorkomen zijn wereldwijd bekend en dat zorgt ervoor dat je gemakkelijk meeleeft met de hoofdpersoon.

De geweldige plotwendingen die in het verhaal zijn verwerkt, kwamen soms uit het niets op me af. Aan het einde dacht ik dat ik eindelijk wist hoe het in elkaar zat en om wie het ging. Dat bleek dus (hoe verrassend) niet zo te zijn. Ik vind het altijd fijn als ik op het verkeerde been gezet word (in een verhaal dan hé!!).

De Saraceense Samenzwering is een spannende politieke, terroristische thriller met veel actie en een geweldige ontknoping. Dat beloofd wat voor het tweede deel, De Paarse Engel.

Meer recensies van Caroleest