Roman op feelgood niveau met een vleugje historie en magie

Carolien 16 april 2025
De Verhalen Verzamelaar is het nieuwste boek van Evie Woods en is vertaald door Arnout Brokking. Haar vorige boek De Verborgen Boekwinkel was haar doorbraak en verscheen in maar liefst 24 landen. Haar debuut heb ik nog niet gelezen dus met een frisse blijk schrijf ik deze recensie.
Het boek neemt je mee naar Ierland waar de Amerikaanse Sarah terecht komt nadat ze al dan niet bewust in het verkeerde vliegtuig stapt.
Daar aangekomen vind ze een 100 jaar oud dagboek. Het dagboek is van Anna, een jonge vrouw die op het Ierse platteland woont. Anna beschrijft hoe ze op een dag worden verrast door de komst van de Amerikaanse Harold die voor zijn proefschrift onderzoek doet naar de lokale folklore. Ze vergezelt hem tijdens zijn onderzoek om de verhalen die de lokale bevolking met Harold deelt, te vertalen van het Iers naar het Engels. Deze verhalen zijn niet alleen maar rozengeur en maneschijn maar hebben ook een duistere kant waar Anna ook zelf mee te maken krijgt.
Sarah raakt in de ban van het dagboek en gaat zich steeds meer interesseren in Ierland en haar geschiedenis. Ook zij krijgt te maken met de magie van de Ierse folklore.

De manier waarop Sarah in Ierland terecht komt en het dagboek vind in slechts 3 hoofdstukken is ietwat ongeloofwaardig maar maakt wel dat het boek vrij snel op gang komt. Het wil nog wel eens lastig schakelen zijn tussen heden en verleden, dat is echter in dit boek niet aan de orde. Het leest zowaar weg als een feelgood roman. Het is eenvoudig geschreven waardoor het vlot leest en je niet terug hoeft te bladeren omdat je het spoor bijster bent.
De liefhebbers van de Ierse folklore en magie komen niet geheel aan hun trekken. De onderwerpen zitten in het boek maar blijven erg aan de oppervlakte.

Al met al heb ik het boek met plezier gelezen. Ik ging er vlot doorheen en ben genoeg vermaakt om toch haar vorige boek ook te gaan lezen.