Dit boek verdient een plaatsje in iedere schoolbibliotheek.
Het tweede jeugdboek van Fiona mocht ik lezen over ”Kabouter speurneus”. Het debuut van Fiona Hack “Allard en de magische zuurstok” was erg leuk en ik was benieuwd naar het 2de jeugdboek van Fiona.
De cover is erg mooi getekend en aantrekkelijk voor kinderen, het zou voor mij een hardcover mogen zijn, dan kwam de tekening nog beter uit. Het verhaal heeft vrij grote letters en is dus uitermate geschikt voor jeugdige lezers. De hoofdstukken zijn vrij kort, wat fijn leest. Mooie letters en prachtige tekeningen sieren het boek op en maken het zo nog aantrekkelijker voor jong en oud.
Het verhaal over de slak Ilse, die na haar geboorte al groot was maar uitgroeit tot een reuzenslak. Omdat ze vind dat ze teveel last veroorzaakt bij haar familie vertrekt ze. Ilse wordt overal waar ze komt weggejaagd. Door het flinke slijmspoor dat ze achterlaat blijven veel kleinere beestjes plakken en ook maakt veel kapot met haar grote lijf. Iedere keer zegt ze “het spijt me”, maar er wordt niet naar haar geluisterd.
Het is niet eerlijk, denkt Ilse. Ik kan er niets aan doen dat ik zo groot ben. Ik ben zo geboren. En dik? Dat valt toch wel mee? Mijn slakkenhuis is veel te zwaar. Ik begrijp niet waar iedereen zo moeilijk over doet. Ik kan niet veranderen hoe ik eruit zie.
Wanneer Ilse eindelijk een plekje heeft gevonden om te slapen blijkt ze voor een holletje van de mestkever te liggen en wordt ze net als ze ligt te slapen wakker gebonst, maar Ilse is zo moe, ze blijft liggen waar ze ligt. De familie mestkever is boos op Ilse omdat ze niet luistert, ze hebben toch aardig gevraagd of ze een stukje verderop wil gaan liggen. Wanneer Ilse op een morgen wakker wordt voelt ze zich zo ligt als een veertje en wanneer ze haar huis je wil wassen blijkt deze gestolen te zijn. Ze kan zonder huisje niet overleven en de zon komt al op. Gelukkig is daar de hulp van kabouter Speurneus.
Kabouter Speurneus is heel goed in het terugvinden van dingen die kwijt zijn. Hij heeft een spitse neus die hij graag in andermans zaken steekt. Samen met vlieg heeft hij al veel zaken opgelost.
Een geweldig verhaal waar je je helemaal in kunt verdiepen met de kinderen. De kinderen hebben medelijden met Ilse maar ook met de andere dieren. Een verhaal waar je ook wat van kunt leren. Iedereen is anders en elkaar helpen is beter dan ruzie maken. Dit boek is het zeker waard om in de schoolbibliotheek te staan om voor te lezen of zelf te lezen.
Dank je wel Fiona dat ik dit bijzondere verhaal mocht lezen en ik ben heel benieuwd of je volgende boek weer zo’n bijzonder verhaal is met een boodschap.