Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Aangenaam, maar niets nieuws.

Caroline Soesbergen 26 september 2014

Je wordt er tegenwoordig mee om je oren geslagen: boeken over puur en eerlijk eten, dat goed is voor je gezondheid. En met succes, de boeken verkopen goed. Kijk maar eens naar Powerfood van Rens Kroes of (h)eerlijk van Gwyneth Paltrow. De Nederlandse Madelon de Joode - voedingsdeskundige met kennis over orthomoleculaire voeding - voegt zich in dit rijtje met Eet Puur. Daarin heeft ze haar ‘eigen manier ontwikkeld om goed én lekker te koken’. Dat doet ze aan de hand van een hele reeks recepten en tips, die niet allemaal even origineel of kookboekwaardig zijn, maar wel allemaal even lekker.

Eet puur is prachtig vormgegeven. Het is een groot en dik boek, met leeslint en vol kleurrijke, zonnige foto’s. Er is liefde in gestopt. Het begint met een uitgebreide uitleg over veelgebruikte basisingrediënten uit het boek zoals soorten olie, zuivel, granen en suikervervangers. De Joode’s definitie van puur eten is namelijk wel een moderne (of populaire?) definitie: geen koemelk; zo min mogelijk rijst, pasta en aardappels maar granen als quinoa en spelt; suikervervangers als agavesiroop en kokosolie om in te bakken. Vlees mag met mate, evenals een glas rode wijn en pure chocolade. En natuurlijk heel veel groenten.

Voordat je gaat koken uit Eet puur is het dan ook aan te raden een voorraadje speltbloem, quinoa en kokosolie in te slaan, verkrijgbaar bij de Ekoplaza en steeds meer andere supermarkten. Vanaf dan gaat het gemakkelijk: De Joode heeft haar recepten helder en sympathiek opgeschreven, zodat het eigenlijk niet mis kan gaan.

Niets nieuws aan de horizon
Wie de laatste tijd eerder kookboeken over gezond eten gekocht heeft, kan Eet puur het beste links laten liggen. Voor anderen is het een mooie start. Het boek brengt veel lekkers, maar weinig nieuws. Hebben we behoefte aan nóg een recept voor havermoutpap of gebraden kip? En echt baanbrekend is het niet dat je ook een handje ongebrande noten als tussendoortje kan eten. Het neemt niet weg dat Eet puur vol staat met een variatie van mooie recepten, zeker voor diegene die voor het eerst kennis maakt met deze manier van eten. De herfstsalade met kastanjes, paddenstoelen en bramen staat bijvoorbeeld hoog op mijn lijstje. Daarbij schrijft De Joode aangenaam en ongedwongen. Ze wil je inspireren, niets opleggen en is niet te streng: je vindt in Eet puur ook een recept voor aardappelsalade of lasagne.

Recept: Artisjokken-tapenade
Ik heb gekozen voor de artisjokken-tapenade, die slechts een paar minuten van mijn tijd vergde. Het resultaat was een lekkere en kruidige dip, met misschien net iets te veel knoflook. Maar he, dat weet je dan voor de volgende keer.

De hoeveelheden voor dit recept komen niet zo nauw: Net wat je lekker vindt en hoeveel er in potje zit. Je kunt deze tapenade overigens een week bewaren in de koelkast, giet er dan een dun laagje olijfolie op om het vers te houden.

1 pot artisjokharten, je krijgt de lekkerste tapenade als je artisjokken op water koopt
75 gram ongebrande amandelen
2 tenen knoflook
1 bosje peterselie
Olijfolie, met een beetje extra vierge met milde olijfolie en proef tussendoor
Paar druppels citroensap
Extra: keukenmachine

Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot een rulle puree en schenk er al draaiend langzaam zoveel olijfolie bij dat de tapenade lekker smeuïg wordt. Breng op smaak met peper en zout.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Caroline Soesbergen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur