Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Comfort in maakbaarheid en smaak

Ouderwets gezellig is het eerste woord dat bij mij opkomt tijdens het doorbladeren van deze heruitgave van Comfort food (2011) van Janneke Vreugdenhil. Een boom van een cliché, maar daarom niet minder waar. Gerechten als ‘Hete bliksem & gebakken bloedworst’ en ‘in sherry gestoofde kalfswangetjes met bloemkoolpuree’ roepen het beeld op van warmte en eten met de kaarsen op tafel. Het allerlekkerste comfort food doet zijn naam eer aan: voor de maag én voor de ziel.

Janneke Vreugdenhil schreef recepten voor de Allerhande, tot ze de kans kreeg voor de NRC (2006) te gaan werken. Ze heeft een dagelijkse column in NRC Next en een wekelijkse in NRC, neemt kookfilmpjes op voor nrc.tv en werkt daarnaast als restaurantcriticus. Haar laatste kookboek I love Groente is bovendien verkozen tot Lekkerste Vegetarische Kookboek van het Jaar.

Ook Het allerlekkerste comfort food staat weer bomvol heerlijke gerechten, die allemaal uitblinken door hun combinatie van maakbaarheid en smaak. De recepten zijn verdeeld in verschillende clusters, zoals Slow Start, Chocoholica, Retro, Zoet en - een persoonlijke favoriet - Voor Jezelf. Comfort food staat voor Vreugdenhil gelukkig niet gelijk aan bergen vet en room, maar aan eten dat je een fijn gevoel geeft. En dat kan van alles zijn: Kaneelbroodjes met pecannoten en koffieglazuur, Boeuf Stroganoff, Thaise groene curry of Baby-pavlova’s met lemon curd-room en frambozen.

Ieder hoofdstuk en recept wordt door Vreugdenhil ingeleid met een kleine anekdote of introductie, en vaak ook met een foto. De instructies bij de gerechten zijn kort, maar wel helder. Er staat altijd bij welk resultaat een bepaalde handeling moet hebben, bijvoorbeeld ‘Het deeg moet een minuut of 10 gekneed worden, tot het mooi zijdezacht glanst.’ Dat maakt Het allerlekkerste comfort food ook voor beginnende koks zeer geschikt. Het is daarnaast verfrissend een kookboek in handen te hebben zonder kokosolie of speltbloem in de ingrediëntenlijst: alles wat je nodig hebt, kun je op de markt of bij de buurtsuper halen.

Ik maakte onderstaande Spice clementine jelly ter afsluiting van de paasmaaltijd, mét likeur in de slagroom. Hoewel het storten niet helemaal soepel verliep, te hoge vorm waarschijnlijk, was het dessert een succes: fris, fruitig en net zoet genoeg. Gezellig hè.

Spicy clementine jelly
Voor 6-8 personen:

Ongeveer 2 ½ kilo mandarijnen (liefst clementines)
1 citroen
2 pijpjes kaneel
4 kruidnagels
2 kardemompeultjes
50 gram suiker
9 kleurloze gelatineblaadjes
250 ml slagroom
Poedersuiker

Desgewenst:
Mandarijn- of sinaasappellikeur.

Verder nodig: een tulbandvorm (of een andere puddingvorm)

Deze gelei van mandarijnen is licht, verfrissend en simpel om te maken. Maar het allermooiste eraan is dat je hem kunt delen; toch eigenlijk veel gezelliger dan ieder z’n eigen glaasje of schaaltje. In al zijn drillerige knaloranjeheid is dit dus het ideale dessert voor een warm, vrolijk en ontspannen diner.

Boen 3 mandarijnen en de citroen schoon onder stromend water, droog ze en rasp op een fijne rasp de oranje dan wel gele schil eraf. Houd twee mandarijnen apart en snijd verder alle mandarijnen en de citroen doormidden en pers ze uit. Je hebt in totaal 1 liter sap nodig. Schenk het sap in een pan. Voeg de mandarijnen-en citroenrasp toe, de kaneelstokjes, de kruidnagels, de kardemompeultjes (die je het beste even met het platte lemmet van een mes kunt kneuzen) en de suiker. Breng het sap tegen de kook aan. Leg een deksel een beetje schuin op de pan, draai het vuur uit en laat 1 uur trekken.
Schenk het vocht daarna door een zeef. Week de gelatineblaadjes 10 minuten in een kom met koud water. Knijp de gelatine uit en roer door het nog een beetje warme mandarijnensap. Schenk de vloeistof in de tulbandvorm. Laat afkoelen en zet de vorm daarna minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Pers vlak voor je het dessert wilt serveren de laatste mandarijnen uit en haal het sap door een zeef. Doe de slagroom in een kom en voeg het mandarijnensap, de poedersuiker en desgewenst 2-3 eetlepels likeur toe. Klop de room met een elektrische mixer lobbig. Dip de vorm met mandarijnengelei even in heet water en keer de pudding om boven een mooie schaal. Doe de room in een kommetje en serveer erbij.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Caroline Soesbergen

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!