Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Oneindige bron van plezier voor beginners én gevorderden

Caroline Soesbergen 02 september 2014

Tegenwoordig struikel je zelfs in de Boerenbond over de bakproducten, maar rond de eeuwwisseling werd bakken vooral als ouderwets beschouwd. Een programma als Heel Holland Bakt was ondenkbaar geweest. Nigella Lawson veranderde dat in 2003 met Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? Dit tweede kookboek van de wulpse Britse staat vol met - voornamelijk zoete - gerechten die uit de oven komen. Lawson staat bekend om haar liefde voor boter en room, en daaraan ontbreekt het ook in dit boek niet. Maar, om haar eigen woorden te gebruiken: ‘De waarde van dit soort eenvoudige genoegens moet je niet onderschatten.’

Hoe word ik een goddelijke huisvrouw staat bordevol bakrecepten. Je kunt er terecht voor cakes, taarten, koekjes, pasteien, desserts en brood. Er zijn aparte hoofdstukken voor recepten voor kinderen, kerstmis - Nigella’s favoriete feest - en als toevoeging leer je hoe je jams, chutneys en pickles kan maken. Niet alle baksels zijn voorzien van een foto, wel begint ieder recept met een uitgebreide introductie. Daarin geeft Nigella een persoonlijke anekdote, beschrijft ze in geuren en kleuren het eindproduct of vertelt ze waar haar inspiratie vandaan komt. Sommige recepten eindigen met een variatietip. De meeste baksels zijn te maken met standaardproducten die iedere bakker altijd wel in huis heeft, zoals bloem, boter, eieren en suiker. Aanvullingen daarop zijn bij iedere supermarkt te krijgen. Verder zijn de hoeveelheden duidelijk aangegeven: geen snufjes of mespuntjes, maar grammen en eet-/theelepels.

Het is moeilijk kiezen uit Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? Ieder recept lijkt maakbaar en ieder recept lijkt heerlijk. Uiteindelijk koos ik voor maïsmeelkoek met rabarber.

Maïsmeelkoek met rabarber
Voor 8 tot 10 personen

500 g rabarber
300 g fijne kristalsuiker
150 g bloem
1 theelepel dubbelkoolzure soda
¼ theelepel zout
1 theelepel kaneel
155 g fijn maïsmeel (polenta)
2 grote eieren
1 theelepel vanille-extract
125 g zachte boter
250 g naturel yoghurt
Springvorm met een doorsnede van 23 cm, met boter ingevet en met bakpapier bekleed.

Verwarm de oven voor op 180°C, gasovenstand 4.
 Was en droog de rabarber (indien noodzakelijk, ik heb gemerkt dat dat zelden nodig is), verwijder eventueel vezelige delen en snijd de stengels in plakjes van 0,5 cm dik. Doe ze in een glazen of porseleinen schaal en strooi er 100 g van de suiker over. Laat de rabarber zo staan terwijl jij verder gaat met je werk (maar niet langer dan een halfuur, anders onttrekt de suiker teveel vocht aan de rabarber).
 Meng bloem, dubbelkoolzure soda, zout, kaneel en maïsmeel. Klop met een vork in een kommetje de eieren los met het vanille-extract. Roer in een grote kom de boter en de rest van de suiker romig en klop er geleidelijk het ei-en-vanillemengsel door. Spatel er dan afwisselend wat van het bloem-en-maïsmengsel en wat van de yoghurt door. De zaak hoeft maar even gemengd te worden: roer niet te veel.
Spatel er ten slotte de rabarber met het gesuikerde roze sap door en schenk het beslag in de vorm die je hebt klaargezet. Zet hem ongeveer een uur in de voorverwarmde oven, of tot de koek veerkrachtig aanvoelt als je erop drukt. Je moet hem na ongeveer 40 minuten misschien losjes met de folie bedekken om de bovenkant niet te laten verbranden. Laat de koek een tijdje in de vorm op een rooster afkoelen voor je hem lost.

Nigella neemt je tijdens het bakken als het ware bij de hand. Ze vertelt duidelijk wat je moet doen. En met succes: het resultaat is heerlijk. Nigella’s tip de koek na 40 minuten eventueel af te dekken met folie is voor beginnende bakkers erg handig. Het is een trucje dat je een volgende keer weer toe kan passen. Dit soort informatie is typisch voor Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? Nigella vertelt niet alleen wat je moet doen, maar ook waarom. Dat is fijn, want zo leer je ervan. Daarbij is altijd haar relativerende stem aanwezig, die vertelt dat voldoening ook in imperfectie zit, zoals bij haar clafoutis: ‘Dat prachtig gerezen baksel zakt, nadat je het uit de oven gehaald hebt en wanneer het zo’n optimale temperatuur heeft bereikt - ongeveer 20 minuten later-, weer in, maar zo is het leven.’

Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? is een oneindige bron van plezier voor het gezellige bakwerk, voor beginners én gevorderden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Caroline Soesbergen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur