Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De politiek achter wereldwijd geweld tegen vrouwen

Cecile Bol 04 oktober 2016

Of je nu veel of weinig weet over de tweederangs rol die vrouwen op veel plekken op onze planeet toebedeeld krijgen, De oorlog tegen vrouwen van Sue Lloyd-Roberts zal je diep in het hart raken. De doorgewinterde journaliste die in 2015 aan leukemie overleed, beschrijft in twaalf hoofdstukken wat ze in dertig jaar aan verslaggeving voor de BBC aan ellende én moed op dit vlak heeft gezien. Een indrukwekkend journalistiek verslag wat je wereldbeeld zal veranderen.

Sue Lloyd-Roberts reisde als televisieverslaggever jarenlang de wereld over om verslag te doen vanuit plaatsen waar oorlog was of mensenrechten op een andere manier werden geschonden. Hierbij viel het haar keer op keer op hoe vaak vrouwen het slachtoffer zijn. En dan niet door een paar individuele incidenten, maar door georganiseerde criminaliteit, vastgeroeste tradities en politiek gedoogbeleid (of zelfs aanmoedigend beleid). Vlak voor haar dood zette ze op papier wat ze had waargenomen en wat hierin de patronen waren.

Met het eerste hoofdstuk van De oorlog tegen vrouwen valt ze meteen met de deur in huis: vrouwenbesnijdenis. Ze laat vrouwen aan het woord die ze heeft gesproken, laat ook mannen aan het woord en beschrijft de politieke en culturele aspecten waardoor deze wrede vorm van verminking nog steeds zo veel voorkomt. Haar toon is recht door zee en intelligent. Ze windt er geen doekjes om en dat is hier en daar even schrikken. Maar ze weet zeer goed waar ze over praat en weet zich bovendien overal in gemeenschappen naar binnen te praten om zo aan meer informatie te komen dan menig ander journalist ooit zal lukken.

De overige hoofdstukken hebben dezelfde vorm. De Magdalene-wasserijen in Ierland, vrouwenhandel vanuit Moldavië, eerwraak, het wangedrag van de VN-vredesmacht en verkrachting als oorlogswapen in Bosnië en Congo: alles komt voorbij. Allemaal op dezelfde zorgvuldig geformuleerde manier, doorspekt met tientallen zelf waargenomen en verzamelde voorbeelden. Daarbij geeft ze gelukkig ook ruimte aan vrouwen die de moed hebben terug te vechten en actie te voeren.

Als je al die ellende zo gecomprimeerd achter elkaar leest, ga je inderdaad patronen zien. Weer een geval van ‘ja maar, zo is onze traditie nu eenmaal’ of ‘ja maar, wat had ze daar dan ook te zoeken?’. Weer een kwestie van de vrouw als broedmachine, de vrouw als tweederangs mens, de vrouw als handelswaar, de mannelijke angst voor de seksuele gevoelens van vrouwen en seksueel geweld tegen vrouwen als wapen. En dat alles vrijwel altijd ingebed binnen een politieke setting waarin machthebbers dondersgoed weten wat er gebeurt, maar de andere kant op kijken of zelfs actief dezelfde kant op.

Het laatste hoofdstuk is wat softer van onderwerp, maar niet minder belangrijk: ongelijke beloning. Middenin een zin houdt het hoofdstuk ineens op. Op dit punt is Sue Lloyd-Roberts overleden. Haar dochter doet een poging het hoofdstuk af te maken. Vanaf hier wordt het boek echter wat zoeter van toon vol eerbetuigingen en woorden van liefde en gemis. Begrijpelijk, maar het was niet nodig geweest om dat in deze omvang te doen.

De oorlog tegen vrouwen is geen leuk boek, wel zeer de moeite waard om te lezen. Hoe je nu ook denkt over dit thema, Sue Lloyd-Roberts zal je standpunten over de waarde van tradities, de voorwaarden aan immigratie en de huidige tussenstand op het gebied van seksegelijkheid ernstig door elkaar rammelen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Cecile Bol

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur