Grappige maar ook verontrustende Groningse pastorale
Buitenleven van Nina Polak leest heerlijk weg door de prima stijl van de schrijfster. Twee geliefden, dertigers Esse en Rivka , hebben genoeg van de Randstad en vertrekken naar het Groningse platteland in het fictieve dorpje Onderweer. Misschien had de schrijfster het dorp beter Onweer kunnen noemen, want vanaf het begin gaat er eigenlijk al van alles fout. Rivka is namelijk een gemankeerde schrijfster: ze heeft na drie geschreven romans een writer's blok en het glazen huisje in haar tuin brengt haar ook niet op heldere ideeën. Bovendien staan er om de haverklap bejaarde Pieterpad-Wandelaars in hun tuin, want die legendarische wandelroute loopt pal langs hun huis. Waar Esse om moet lachten, ergert Rivka zich dood. Een schutting om die tuin.
Maar er komen ook gevaren van een andere kant. Esse laat zich nogal gemakkelijk inpalmen door een wat oudere tv-psychiater, die wel succes heeft met de verkoop van boeken. Rivka vindt het niveau van die zelfhulpboeken maar niks. Jaloezie komt hier voorzichtig om de hoek kijken. Rivka vindt de oudere Eva aan de ene kant aantrekkelijk aan de andere kant een direct gevaar voor haar relatie met Esse. Diens roze kijk op de wereld van het buitenleven krijgt een stevige knauw als homofobe boerenkinkels grensoverschrijdende teksten produceren. Juist Rivka lacht daar weer om.
Hoe verder we de roman in duiken, des te groter wordt de invloed van Eva Alta die nog meer hulpeloze vrouwen in haar boerderij opvangt. Daardoor wordt de jaloezie en de wraakzucht van meer personages gestimuleerd. Het levert een verrassende maar onaangename apotheose op. En die gebeurtenis wordt wel de aanleiding voor een zeer heftige ruzie tussen Rivka en Esse, die vakkundig beschreven wordt door Polak. Wie een lieve en onschuldige hond voor zijn ribben schopt, kan natuurlijk die strijd niet winnen. Rivka verdwijnt weer naar Amsterdam en Esse blijft eerzaam ingezetene van Onderweer. Maar er zit ook nog een verrassende whodunit aan het einde. Die verklappen we hier maar niet.
Ondanks enkele zware thema's heeft Nina Polak met een cynische blik op de hulpverlening van Eva een lichtvoetig zomerboek geschreven. Geschikt voor een paar gezellige uurtjes langs het zwembad of op een ligbedje aan de Costa's. Ook geschikt voor literatuurlijsten van havo en vwo.
Een groot boekverslag van mijn hand staat dan ook op scholieren.com .
Een groot boekverslag van mijn hand staat dan ook op scholieren.com .