EEN ZEER TERECHTE WINNAAR VAN DE MAX ZILVEREN VLEERMUIS 2024

Cees van Rhienen 26 november 2024
[RECENSIE] Een voor een van Chris Carter

EEN ZEER TERECHTE WINNAAR VAN DE MAX ZILVEREN VLEERMUIS 2024

++ ‘Er klonk een gedempt, mechanisch knarsend geluid uit het apparaat toen de vele tandwielen begonnen te draaien en zijn monsterlijke creatie tot leven kwam’ ++

Oorspronkelijke titel: One by One
ISBN: 978 94 027 6947 0
Uitgegeven door: HarperCollins Holland
Pagina’s: 479
Vertaling: Henske Marsman
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De in Brazilië geboren en in Londen woonachtige auteur Chris Carter rondde eerst zijn studie psychologie af voor hij als forensisch psycholoog het gedrag van criminelen bestudeerde. Daarna begon hij zijn ervaringen aan het papier toe te vertrouwen en in 2009 resulteerde dat in zijn debuut Handtekening van het kwaad. Het was ook het eerste avontuur waarin rechercheur Robert Hunter zijn intrede deed. Inmiddels een paar jaar verder is het vierde deel met Hunter in de hoofdrol in Nederland verschenen die als titel De beeldhouwer meekreeg. In januari 2024 verscheen deel vijf; Een voor een. Dit boek won op 3 november de MAX Zilveren Vleermuis voor beste thriller van 2024. Zijn reeks rondom profiler Robert Hunter wordt in meer dan 20 landen uitgegeven.

Robert Hunter werkt als rechercheur Bijzondere Moordzaken in Los Angeles. Zijn vaste maat waarmee hij al heel wat zaken heeft opgelost is Carlos Garcia. Als Robert op het kantoor achter zijn bureau aan het werk is rinkelt zijn telefoon. De beller stelt zich niet voor maar Robert wordt doorverwezen naar een webpagina. Op de pagina keek hij en Carlos naar het livebeeld waarop een doorzichtige bak stond met een man erin die op een stoel was vastgebonden. Hunter wordt verplicht om voor de beller te besluiten op welke wijze de man op de stoel zal gaan sterven. De FBI krijgt de site niet in beeld dus het lijkt erop dat hij alleen voor Hunter open is gesteld.
Beide rechercheurs staan voor een raadsel maar enkele dagen daarna wordt een website geopend die voor meer mensen bereikbaar is. Ook hier wordt weer een keuze voorgesteld hoe het in beeld gebrachte slachtoffer zal sterven. Er wordt driftig gestemd. Welke gestoorde geest is hier aan het werk???

++ ‘Een 9 mm-kogel gaat iemands schedel binnen en komt er na drie tienduizendste van een seconde aan de andere kant uit. Hij verbrijzelt de schedel en hersenen zo snel dat het zenuwstelsel geen tijd heeft om de tijd te registreren’ ++

Een snelle ontwikkeling van de verhaallijn signaleert de aanwezigheid van een uiterst intelligente maar ook meedogenloze seriemoordenaar. Hij gebruikt de modernste communicatiemiddelen en het een na het andere slachtoffer vindt onder het oog van honderden bezoekers een zeer pijnlijke dood, gekozen door dezelfde kijkers door een keuzeknop te gebruiken. Hunter en Garcia worden voortdurend getergd en hebben de indruk dat ze steeds te laat komen. Carter heeft een supersnelle thriller op papier gezet met scenes die vrij luguber zijn om te lezen en het nog meer worden als je daar beelden bij denkt.
De auteur heeft alle registers opengetrokken om van dit vijfde in Nederland verschenen deel van de Robert Hunter-reeks een hoogtepunt te maken. Hij spaart zijn lezers niet en laat ze op de eerste rij plaatsnemen om alle gruwelijkheden vanaf de beste plaats te aanschouwen. Een voor een is een spannende, snelle en af en toe lugubere thriller die nergens een deukje laat zien maar alleen een constant strakker wordende spanningslijn.

Samengevat is Een voor een een thriller zoals je jaren geleden van Jeffrey Deaver, Karin Slaughter, Tess Gerritsen en dat soort bijna vergeten auteurs kon verwachten. Dat de thrillerlezer dit soort boeken best wel waardeert bewijst de bekroning met de MAX Zilveren Vleermuis die Carter op 3 november in een volle zaal in Zoetermeer sprakeloos liet zijn. Zijn lezers waren dat minder en lieten van zich horen in de vele loftuitingen in een klinkend juryrapport.

Eindoordeel: 5,0 sterren

Spanning: 5 sterren
Plot: 5 sterren
Leesplezier: 5 sterren
Schrijfstijl: 5 sterren
Originaliteit: 5 sterren
Psychologie: 5 sterren

Meer recensies van Cees van Rhienen

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!