Hebban recensie

Historie, hysterie en spanning

De Amerikaanse auteur Steve Berry is een meester in het mengen van historische feiten en fictie. En daarbij maakt het hem niet eens zoveel uit of er één belangrijke historische gebeurtenis of meerdere gebeurtenissen in zijn verhalen plaatsvinden. Het lijkt helemaal een allegaartje te worden als die gebeurtenissen zich ook nog in verschillende tijdzones afspelen. Toch heeft hij in Het Koningsbedrog het leven van de Tudor-dynastie (1485 – 1603) weten te combineren met de Lockerbee-affaire (1988) en de politieke en godsdienstige conflicten in Ierland, die nog steeds niet volledig zijn opgelost. Het lijkt een beetje op jongleren maar hier is het Berry gelukt om alle ballen hoog te houden.

Cotton Malone, gepensioneerd geheim agent, krijgt op een vlucht naar huis de zorg over de Schotse Ian Dunne, overlever en professioneel zakkenroller. In Londen aangekomen wordt Dunne geconfronteerd met een moord in een metrostation. Van de vermoorde man neemt hij een USB-stick mee en dat is het begin van een snel zeer zorgelijk wordende situatie. Door de CIA, in de persoon van Blake Antrim en Kathleen Richards (SOCA agent), wordt de jacht ingezet naar de USB-stick. Dit opslagmedium bevat informatie die de geschiedenis van de Tudor-dynastie danig overhoop zou halen en daarmee het Engelse koningschap in die periode.
Malone probeert te achterhalen wat de onderlinge verbanden zijn en al snel ontdekt hij dat het met de vrijlating heeft te maken van Al-Magrahi, de pleger van de aanslag op het Amerikaanse vliegtuig boven Lockerbee. Amerika is fel tegen de vrijlating en probeert Engeland te dwingen, maatregelen tegen de Schotse regering te nemen.

Het Koningsbedrog is niet direct een historische thriller maar bovenal een thriller met historische elementen. En zoals al eerder is gememoreerd, is het Berry uitstekend gelukt om de drie gebeurtenissen die in het verleden belangrijk zijn geweest, een rol te laten spelen in het verhaal. Naarmate het verhaal vordert, doseert hij daarbij nog een flink aantal problemen, meestal in de privésfeer, die over de belangrijkste personages worden uitgeworpen. Het maakt het verhaal levendig, afwisselend en onvoorspelbaar want voortdurend blijken er niet één maar meerdere adders onder het gras te zitten en roept iedere actie weer een reactie op die niet altijd in iemands voordeel blijkt te werken.

Ondanks de veelheid van onderwerpen blijft het verhaal luchtig en makkelijk te lezen. Het is wel zaak om goed bij de les te blijven want niet alle personages lopen met dezelfde doelstellingen rond. Maar dat is de auteur eigen en maakt dat dit verhaal, zo ook de Cotton Malone-serie, niet als historische thriller wordt gezien maar meer als avonturenverhaal. Want dat Malone ook in Het Koningsbedrog avonturen beleeft, lijdt geen enkele twijfel.

Meer recensies van Cees van Rhienen

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!