EEN EIGENTIJDS, INMIDDELS ALOM BEKEND VERHAAL MET DE CHARMES VAN DE JAREN ‘30

Cees van Rhienen 01 april 2025
[RECENSIE] Rebecca van Daphne Du Maurier

EEN EIGENTIJDS, INMIDDELS ALOM BEKEND VERHAAL MET DE CHARMES VAN DE JAREN ‘30

++ ‘De winkelcentra in de buitenwijken leken overvol. Vermoeide vrouwen met huilende baby’s in kinderwagens bekeken de etalages, venters schreeuwden, kleine jongens hingen achter aan vrachtauto’s. Er waren te veel mensen, er was te veel lawaai’ ++

Oorspronkelijke titel: Rebecca
ISBN: 978 90 445 5110 5
Uitgegeven door: Uitgeverij De Geus
Pagina’s: 378
Vertaling: J.N.C. van Dietsch
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️, ½ ⭐️

Drie Engelse auteurs die het spannende boek al in de twintigste eeuw op de markt hebben gezet en indruk hebben gemaakt zijn Jessica Mitford, Agatha Christie en J.R.R. Tolkien. Wie in dat rijtje zeker niet mag ontbreken is Daphne du Maurier. In 1938 verscheen haar succesroman Rebecca waar later Afred Hitchcock met groot succes een verfilming van maakte die met een Oscar werd bekroond. Du Maurier schreef voornamelijk klassieke historische romans tegen de tijdgeest van die periode, de jaren 30 van de 19e eeuw. Naast het succesverhaal Rebecca schreef ze meer verhalen die later zijn verfilmd zoals The Birds en Don’t Look Now. De auteur werd in 1907 geboren en overleed in 1989 in Cornwall waar veel van haar verhalen zich ook afspeelde. Ze werd Dame-commander of the British Empire. Uitgeverij De Geus heeft Rebecca onlangs in de oorspronkelijke versie een nieuw leven gegeven.

Een jonge gezelschapsdame ontmoet in Monte Carlo aan de Franse Côte d’Azur de knappe 42-jarige Maxim de Winter die én rijk én weduwnaar is. Zijn eerste vrouw Rebecca is door een bootongeluk om het leven gekomen. De charme die Maxim uitstraalt betovert de jonge vrouw en ze wordt verliefd op hem. Op het moment dat MAX wil terugkeren naar zijn landhuis Manderly in Cornwall hoeft de jonge vrouw niet lang na te denken over zijn aanzoek om mee te gaan naar Cornwall.
Ze trouwen en haar domicilie wordt het imposante landhuis waar een hele staf aan personeel haar op staat te wachten. De bazige mevrouw Danvers is een van de weinige die moeite heeft met het verlies van haar favoriete Rebecca en met de acceptatie van de nieuwe mevrouw de Winter. Het leidt tot veel achterdocht en onwenselijke situaties voor de jonge mevrouw de Winter…

++ ‘Ik herkende het gezicht dat me uit de spiegel aanstaarde niet. Waren de ogen niet beslist groter, de mond kleiner, de huis blank en teer? De krullen hingen me als een aureool om het hoofd. Ik bekeek dit ik, dat helemaal niets van mij had en glimlachte toen, een ongekende trage glimlach’ ++

Het verhaal wordt door de jonge echtgenote in de eerste persoon verteld en daarbij komen alle indrukken die ze opdoet in Manderly redelijk confronterend over op de lezer. Haar introverte karakter dat in eerste instantie verlegenheid uitstraalt, staat in groot contrast met de acceptatie binnen de staf van het landhuis. Gepokt en gemazeld en met een grote voorliefde voor de verongelukte Rebecca, ziet de excentrieke mevrouw Danvers de kersverse mevrouw de Winter als een indringster in haar ‘koninkrijk’. De twijfels slaan toe en de jonge vrouw begint zich af te vragen of haar keuze wel een juiste is geweest.

Du Maurier heeft met Rebecca een beeldend verhaal op papier gezet dat volledig in de tijdgeest past. Geen flitsende passages maar tot in detail beschreven scenes en de fijne haarvaten raken de meest gevoelige zenuwen tijdens het lezen. Mocht je de gelijknamige film van Alfred Hitchcock niet eerder gezien hebben dan is dit na het lezen van het boek eigenlijk ook niet meer nodig. Met sprekende personages en interessante dialogen in een uitgebreid beschreven omgeving, doet het voorstellingsvermogen van de lezer de rest. Als een worm kruipt de geschiedenis van het landhuis bij de jonge vrouw onder de huid tot voor haar de keuze komt welke afslag ze gaat nemen, terug naar haar oude leven of met alles wat ze in zich heeft vechten voor haar liefde. Ook deze tweestrijd weet de auteur op een vileine manier naar de lezer te brengen. Ten opzichte van de moderne thriller is het voor de lezer even terugschakelen en de snelheid een plaats te gunnen voor een fotografische weergave van de personages en de omgeving waarin Rebecca zich afspeelt. En ben je na het lezen toch nieuwgierig geworden naar de film dan zul je ervaren dat de filmbeelden niet zoveel anders zijn dan de gevormde beelden tijdens het lezen.

Samengevat is Rebecca een eigentijdse roman die zonder opsmuk en technische snufjes authentiek zijn vanuit de basis. Als je de huidige thrillers afzet tegen de spannende romans uit die periode dan kun je niet anders concluderen dat daar de basis is gelegd voor de spannende boeken van vandaag. Het zijn bijna kunstwerken.

Eindoordeel: 4,5 sterren

Spanning: 4 sterren