[RECENSIE] Waarom we logen van Karin Slaughter
EXPLICIET EN REALISTISCH VERHAAL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG
++ ‘Als een ballon liep hij leeg. Zijn schouders vielen iets naar binnen. Zijn vuisten ontspanden. Hij liet zijn handen langs zijn zij vallen. Het enig wat niet veranderde, was de treurige uitdrukking op zijn gezicht’ ++
Oorspronkelijke titel: This is why we lied
ISBN: 978 94 027 7195 5
Uitgegeven door: Uitgeverij HarperCollins Holland
Pagina’s: 446
Vertaling: Ineke Lenting
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️
Mateloos populair is de Amerikaanse Karin Slaughter in Nederland en Vlaanderen. Meestal is ze bij de lancering van een nieuw boek ook hier te vinden op een aantal signeersessies. Dus kijkend naar haar oeuvre is ze vaak te gast geweest. Ook is het niet altijd haar moederland de plaats waar een nieuw boek voor het eerst te koop is maar kiest ze voor Nederland. Inmiddels staan er al meer dan dertig boeken op haar naam waarvan vijftien van haar succespersonage Will Trent. Het laatste verscheen in 2024 onder de titel Waarom we logen.
Het zal niemand zijn ontgaan; speciaal agent Will Trent is getrouwd met zijn grote liefde kinderarts en patholooganatoom Sara Linton. Als huwelijksreis heeft Will zijn vrouw uitgenodigd voor een vakantie in de McAlpine Lodge, een verblijf dat diep verscholen ligt en als een paradijs op aarde kan worden beschouwd. Het beheer van de lodge ligt volledig bij de familie McAlpine.
In zijn jeugd zat Will in een zorgcentrum. Daar moesten ze de bijbel lezen en uit je hoofd leren maar dat lukte hem niet omdat hij aan dyslexie lijdt en die trip niet kon ‘verdienen’. Dat lag anders voor zijn klasgenoot Dave. Will is ook verbaasd als hij Dave daar tegenkomt en hij geadopteerd blijkt te zijn door de eigenaars van de lodge. Ze ontmoeten Mercy, als beheerder en dochter van de eigenaars. Wat het jonge paar tijdens hun honeymoon niet gehoopt hebben maar toch gebeurt; ze worden gealarmeerd door een noodkreet, gaan er op af en blijkt de dochter Mercy te zijn neergestoken en overlijdt in Will’s armen. Wie en waarom is deze vrouw gedood…
++ ‘Er brandde geen licht, maar de maan scheen naar binnen door de ramen aan weerszijden van de gang. Ze bleef aan de rechterkant. Ze was vaak genoeg het huis in en uit geglipt om precies te weten welke vloerplanken kraakten’ ++
Van Slaughter is bekend dat ze het in haar boeken vaak opneemt voor de vrouw in zijn algemeenheid en specifiek als er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt. In Waarom we logen is dat niet anders. De ontwikkeling van de verhaallijn wandelt strak naast de levenslijn van Mercy. Die wordt niet alleen door haar ex, Dave, nog steeds mishandeld en verkracht, ook hun ouders en specifiek haar vader laat zich niet onbetuigd. Zelfs haar 16-jarige zoon Jon lijkt een haat-liefdeverhouding met zijn moeder te hebben. Zeer expliciet en langdurig worden de situaties voor het voetlicht gebracht en overrulen bijna het onderzoek van Will en Sara naar de moordenaar. Zelfs de spanning die best wel aanwezig is, wordt ondergeschikt gemaakt aan het ontoelaatbare gedrag van enkele mannelijke personages die op hun beurt flink zijn uitvergroot.
Tijdens dit spel krijgen de lezers wel een goed beeld van de belangrijkste karakters en wat hun drijft. Door de auteur wordt ook met regelmaat naar The locked-room mystery gelinkt, dat samengevat in dit verband als een onmogelijke moord kan worden beschouwd. De legendarische auteurs Agatha Christie, Arthur Conan Doyle en Edgar Allan Poe zijn Slaughter daar als grote experts in voorgegaan. Toch is het jammer dat er zoveel papier aan het thema ‘grensoverschrijdend gedrag’ is besteed omdat dit de ruimte voor de echte spanning die haar lezers zo gewend zijn van haar, voor een deel minder belangrijk maakt. En dat kost puntjes…
Eindoordeel: 3,0 sterren
Spanning: 2 sterren