Waardevolle ingangen
Misschien heb je het boek Een cursus in wonderen al een tijd in je bezit, maar heb je er nooit echt iets mee gedaan. Zo is het in ieder geval bij mij gegaan. Alhoewel ik verhalen hoorde van bekenden die er diep door geraakt werden, ben ik niet verder gekomen dan een paar bladzijden lezen en het doen van een paar lessen uit het bijbehorende werkboek. Met beide handen greep ik dan ook de kans aan om dit boek van Willem Glaudemans te lezen met de hoop dat hij Een cursus in wonderen toegankelijk voor mij zou maken. Dit is gelukt!
Glaudemans beschrijft in een handzaam boek in heldere bewoordingen hoe je Een cursus in wonderen kan lezen en wat het voor jou kan doen. In negen hoofdstukken laat hij belangrijke thematiek uit Een cursus in wonderen voorbij komen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een stuk dat Glaudemans ‘praktijk’ noemt. Deze stukken zijn ook weer bedoeld om nog meer te verduidelijken. Hij legt uit waarom Een cursus in wonderen geschreven is zoals die geschreven is. Met deze uitleg ben ik met veel meer begrip Een cursus in wonderen gaan lezen en daarmee met meer acceptatie dan ik daarvoor had. Daarnaast ben ik begonnen met de lessen uit het werkboek. Glaudemans beschrijft het werkboek als het kloppend hart van de Cursus. Volgens Glaudemans leert het je de relatie te leggen met de Heilige Geest, heeft het de potentie je Thuis te brengen, ervoor te zorgen dat jij niet denkt je ego te zijn en je innerlijke vrede te geven. Deze mooie en pure belofte is de essentie van de Cursus. Daarvoor doe je het!
Glaudemans geeft daadwerkelijk ingangen, en misschien kan je het ook wel houvast noemen, om aan de slag te gaan met de Cursus. Alhoewel niet alle thema’s even makkelijk te doorgronden zijn – met name het laatste hoofdstuk over metafysica vond ik pittig en zal ik nog zeker een paar keer herlezen – helpt het enorm om de Cursus op waarde te schatten. Graag sluit ik af met citaat dat tot nadenken stemt: “De wereld op zichzelf is niets. Jouw denkgeest moet er betekenis aan geven.” (werkboek les 132.4:1-2)