Keer terug naar restaurant Chibi Neko voor een helende ervaring
4.5 ⭐️
"Wanneer je iemand ontmoet, is dat het begin van de tijd die je samen met hem of haar hebt. Die tijd moet je koesteren."
Vandaag verschijnt bij Park Uitgevers De magie van het Japanse restaurant, het vierde boek in de healing fiction-lijn. Ik ben een groot liefhebber van dit genre binnen de literatuur. Afgelopen januari las ik van dezelfde auteur Het restaurant van de herinneringen. Ik vond dit een ontroerend en hartverwarmend verhaal en daarom sprak De magie van het Japanse restaurant mij ook meteen aan.
In De magie van het Japanse Restaurant keer je terug naar restaurant Chibi Neko, waar je wordt verwelkomd door de eigenzinnige huiskat Chibi en de jonge, gepassioneerde chef-kok Kai. In dit afgelegen restaurant aan zee bereidt Kai gerechten ter herinnering aan een overleden geliefde. Als je die eet, dan kun je even contact hebben met de overleden persoon. Nagi, een twintigjarige vrouw, is ernstig ziek en besluit om naar restaurant Chibi Neko te gaan in de hoop om weer even verbinding te voelen met haar overleden moeder. Als ze het gerecht krijgt voorgeschoteld dat haar moeder altijd voor haar maakte, worden de herinneringen aan haar levendiger. Met iedere hap die ze neemt hervindt ze langzaam de kracht om het leven weer te omarmen. Ook de andere bezoekers, die allemaal met hun eigen verhaal naar restaurant Chibi Neko komen, staat een helende ervaring te wachten.
Dit boek is net als Het restaurant van de herinneringen opgedeeld in 4 lange hoofdstukken. In ieder hoofdstuk staat weer een overleden dierbare en het bijbehorende herrineringsgerecht centraal. Je maakt kennis met nieuwe personages en komt een aantal oude bekenden tegen. Ik vond het fijn dat de verhalen onderling met elkaar verbonden zijn, omdat het boek hierdoor voelde als thuiskomen. Het is niet per se nodig om eerst Het restaurant van de herinneringen te lezen, aangezien in dit boek veel dingen nogmaals worden uitgelegd. Het maakt de leeservaring echter wel specialer, omdat één personage uit het voorgaande boek in dit verhaal een grote rol heeft.
Dit verhaal was weer hartverwarmend en ontroerend en bevatte naar mijn mening nog meer diepgang. Er werden belangrijke thema's aangesneden als angst voor de dood, leven met een ernstige ziekte, eenzaamheid, verlies, rouw en zelfontwikkeling. Daarnaast werd in dit boek aandacht besteed aan een Japans fenomeen die mij diep raakt: 'Hikikomori'. Dit is een wijdverspreid maatschappelijk probleem in Japan waarbij mensen zich opsluiten in hun kamer en geïsoleerd raken van de buitenwereld. Ondanks de 'zware' thema's en de verdrietige momenten, wist de auteur ook in dit boek weer een gevoel van warmte en kalmte over te brengen. Daarnaast zorgde de ontwikkeling van de personages voor een helende leeservaring. Ik heb er weer ontzettend van genoten en het boek zal me nog lang bijblijven vanwege de emotionele diepgang en de mooie levenslessen.