Recensie

charlieleest 31 maart 2025
Opgelet: kans op spoilers als je de korte inhoud van Onyx storm en/of mijn recensie leest.

Violet Sorrengail heeft er intussen 18 maanden van talloze beproevingen opzitten aan Basgiath Oorlogscollege. Nu vijanden zowel van buitenaf als van binnenuit aanvallen, weet ze totaal niet meer wie ze kan vertrouwen. Ze zet alles op alles om haar draken, haar familie, haar thuis én haar Xaden te redden. Ook als dat betekent dat ze zelf degene moet zijn die verwoestende geheimen heeft. Er komt een storm aan… en niet iedereen zal die overleven.

AMAI! Ik heb - samen met zowat half Bookstagram en BookTok - maandenlang uitgekeken naar de verschijning van dit vervolg op Fourth wing en Iron flame. Toen ik in deel drie begon, moest ik af en toe even nadenken over hoe de verhaallijn ook alweer precies in elkaar zat. Desondanks werd ik al snel weer helemaal meegezogen in de Empyrean-wereld.

Ik vond de missie die Violet en kompanen moeten volbrengen een erg boeiende verhaallijn. Ze komen allerlei obstakels tegen, stuiten op flarden van antwoorden en zoeken weer verder. Ik vond het fijn dat je als lezer daardoor een pak meer over de wereld en verschillende volken te weten komt.

Ook de grote slotgebeurtenis in het boek vond ik goed in elkaar zitten. Er gebeurt veel en de spanning wordt opgedreven doordat je niet het hele plaatje kent. Houdt iedereen zich aan z’n rol? Raakt er iemand gewond? Hoe loopt dit af? Het einde van het boek is erg raadselachtig en doet me uitkijken naar het vierde boek. Ik negeer het feit dat 2027 nog erg ver weg is maar even.

Wat ik vaak als commentaar las, is dat er te veel personages of namen de revue passeren. Dat begrijp ik wel. Er worden heel veel namen gebruikt: van rijders en draken, van vriend en vijand, terwijl eigenlijk heel wat personages nogal op de achtergrond blijven. Bij mij blijven de draken toch absoluut favoriet. Die stugge, maar toch begane Tairn en die koppige en gevoelige Andarna. En hoewel ik ook van Violet en Xaden fan ben, vind ik hun onderlinge conversaties en discussies met momenten nogal enerverend.

Meer recensies van charlieleest