Schattig, betoverend, kerstig, modern en inclusief

charlottebookss 27 november 2023
"Wintermagie" levert een verzameling van twaalf korte verhalen, doordrenkt met kerstgevoel en een vleugje magie. Het boek biedt een scala aan ervaringen, variërend van schattig en betoverend tot modern en inclusief.

In enkele verhalen, zoals "De dochter van de kerstman" door Fennieke Zwaaneveld, wordt de winterse sfeer meesterlijk weergegeven. De beschrijvingen van Lapland en Luna's ontdekking van haar bijzondere afkomst creëren een magische setting.

Echter, niet elk verhaal bereikt hetzelfde niveau van betovering. Bijvoorbeeld, "Het Elfenvuur" door Lysander Mazee voelde vaag en kon me niet echt boeien. Het ontbrak aan de diepgang die ik waardeer in boeken, en de relatie tussen elfen en de mensenwereld bleef voor mij onduidelijk.

Wat goed werkt in het boek is de diversiteit van de verhalen, zoals "De wilde jacht" door Emmy van Ruijven met een queer ouderkoppel, wat een verfrissend element toevoegt aan het kerstthema.

Als lezer houd ik van verhalen met diepgang, uitgewerkte personages en boeiende achtergronden. Hierin komt "Wintermagie" soms tekort door de beperkte ruimte van korte verhalen. Toch, als deze verhalen uitgebreider waren, zouden ze hun potentieel beter kunnen benutten.

Meer recensies van charlottebookss

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder met zijn kenmerkende warmte, scherpzinnigheid en humor.

Een roman die bijna uit zijn voegen barst van emotie met een prachtige schrijfstijl en onvergetelijke personages, een verhaal dat je telkens weer zult willen herlezen.

Parijs 1942. Miri ontsnapt aan een razzia en komt terecht op het platteland. Op een nacht krijgt ze een gevaarlijke missie. Slaagt ze erin om zowel haar eigen leven als dat van anderen te redden?