Een van ons liegt

04 mei 2022
!Waarschuwing: Spoilers en ongezouten meningen!
Recensie 111#

Samenvatting van het verhaal:
Wanneer de lessen voorbij zijn, moeten 5 leerlingen van Bayview High nablijven. De nerd Bronwyn, homecoming-prinses Addy, de crimineel Nate, de atleet Cooper en het buitenbeetje Simon zijn allemaal onterecht veroordeeld tot nablijven, maar de leerkracht wilt niet luisteren. Na een tijdje krijgt Simon uit het niets een allergische reactie, zijn epi-pen is nergens te vinden en hij overlijdt. Deze hele situatie klopt gewoon niet en de politie wordt ingeschakeld, die het ongeluk al gauw als moord bestempelen. Hun hoofdverdachten zijn dan ook de 4 andere nablijvers. Simon had namelijk een roddel-app gecreëerd en de roddels die hij de volgende dag wilde verspreiden, waren van de 4 andere nablijvers. Hij wilde in de wereld gooien dat Cooper doping gebruikt, Bronwyn een cijfer heeft vervalst, Nate zijn proeftijd heeft geschonden en dat Addy is vreemdgegaan. Ze hebben allemaal een motief en iedereen houdt de groep in de gaten. Tijdens het onderzoek beginnen Nate en Bronwyn een relatie, wordt Addy’s relatie met Jake verbroken en wordt daardoor zelfverzekerder en Cooper’s werkelijke geheim komt aan het licht dat hij homoseksueel is en een vriend heeft. Omdat de politie er een potje van maakt, gaat de groep zelf op onderzoek uit en er is haast bij, omdat Nate onterecht is opgepakt. Ze komen erachter dat Simon al een tijd depressief was en zelfmoord wilde plegen in stijl. Hij had alles gepland, wilde de andere 4 nablijvers erin luizen voor moord, Jake (Addy’s ex) was zijn handlanger en zou na zijn dood nog wat dingen in werking zetten en pas een jaar later zou zijn manifest tevoorschijn komen waarin hij alles opbiecht. Na een confrontatie wordt Jake gearresteerd en Nate wordt vrijgelaten.
Maanden later hebben alle 4 leerlingen de traumatische gebeurtenissen verwerkt en gaan weer verder met hun leven.

Meningen, gedachtes enz.:
- Ik had al allerlei dingen gehoord over dit boek en ik wilde het een kans geven en zelf een oordeel vellen. Dit boek was een goede thriller en je vroeg je echt af wie de moord heeft gepleegd. Voor mij was het net een beetje te tienerachtig, maar weet zeker dat dit de perfecte thriller was voor mij toen ik op de middelbare school zat.
- Het boek bestaat uit de point of views van de 4 verdachten en daardoor krijg je een inkijkje in hun hoofd en hun leven. Kwam door dit al vrij snel erachter dat ze alle 4 onschuldig waren en dat de werkelijke dader iemand moest zijn die hen erin wilde luizen, moest er alleen nog achter komen wie. Was vooral niet teleurgesteld toen ik erachter kwam dat het Simon was.
- Simon was een geweldig karakter om te lezen, jammer dat hij stierf, want ik had wel meer van hem willen lezen. Hij was interessant om te lezen, was een mastermind en met de skills die hij bezat, lag de wereld aan zijn voeten. Aan de ene kant was Simon onbegrepen, een buitenbeetje, eenzaam, depressief en niemand gaf hem een kans. Maar aan de andere kant was hij een gevaarlijke terrorist, die van zichzelf een vijand heeft gemaakt door het creëren van die roddel-app. Door het verspreiden van geruchten heeft hij een hoop mensen het leven zuur gemaakt en ik begrijp dat de hele school een hekel aan hem had. Vond daarom de plot twist dat hij alles in scene had gezet en zelf verantwoordelijk was voor zijn dood, geweldig.
- Na zo’n spannende plot twist, vond ik het einde een beetje meh. De confrontatie van Jake en de afsluiting van het boek vond ik gewoon niet zo bijzonder.
- Ga ik meer boeken lezen van deze auteur? Ja, ik denk het wel.

Conclusie:
- Geweldige plot twist.
- Interessante karakters.
- Ik geef het boek 3 sterren.

Cheen

Meer recensies van