Lijk
Vind het moeilijk om iets over dit boek te zeggen. Voornamelijk omdat de inhoud anders is dan ik had verwacht. En deze inhoud is niet echt mijn ding. Vooral het deel over Mussolini. Op het moment dat versie zoveel van dezelfde gebeurtenis herhaald word, ben ik afgehaakt. En doorgegaan met Petain en Franco. Goed besluit. Deze hoofdstukken zijn beter leesbaar en haken ook meer bij mijn interesse aan. Uiteindelijk heb ik Mussolini diagonaal uitgelezen.
Echter, dit alles is heel persoonlijk en zegt voornamelijk iets over mij en niets over de auteur en het boek. En in alle eerlijkheid, ik heb het boek uitgelezen. Het is dus niet slecht.
Ik ben onder de indruk van het enorme werk wat de auteur heeft verzet. Zoveel onderzoek. Dit uit zich wel in opsomming van heel veel namen en jaartallen. Wat de leesbaarheid wat lastiger maakt. Ook het zinnetje 'daar kom ik later op terug' wordt voor mij iets te vaak gebezigd. Begin er dan niet over. Feit blijft dat de auteur een, voor zover ik kan beoordelen, zeer uitgebreid en gedegen onderzoek heeft gedaan over een onderwerp waar voornamelijk over wordt gezwegen. Het persoonlijke verslag van dit verslag verweven met de uitkomsten vind ik leuk om te lezen.
Als ik het boek uit heb, is mijn eerste reactie 'ik mis het andere geluid'. En nu pas begin ik mij te realiseren dat de persoon van de auteur het tegengeluid is.
Ondanks dat het totaal niet was wat ik heb verwacht, is het een interessant boek om te lezen. Je moet wel tegen bergen namen en feitjes kunnen en een herhaling op zijn tijd kunnen accepteren.