Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Alledaagse beslommeringen op hoog niveau

Wie nooit eerder een column van Cindy Hoetmer heeft gelezen, krijgt met het boek Goed, naar omstandigheden de mogelijkheid om alles in een keer in te halen. De humoristische columns over haar kijk op het leven zijn gebundeld en aangevuld met nooit eerder uitgebrachte aantekeningen en dagboeknotaties. De korte verhaaltjes volgen elkaar op, waardoor de bundel leest als een roman.

Het is 2020. Het moet een bijzonder jaar worden voor Cindy, maar dan ... corona. Nederland gaat in lockdown. Hoewel het iedereen raakte, hadden alleenwonenden als Cindy het extra zwaar. De Amsterdamse straten waren leeg. Het normaal zo druk bevolkte centrum, waar Hoetmer woont, was door iedereen verlaten. Geen toeristen die in hun allerbeste Engels naar de weg vroegen en de kroegen bleven in plaats van een paar weken, een paar maanden dicht. Cindy denkt dat ze het niet zal overleven zonder cafébezoek. De enige manier om samen een borrel te drinken is voor haar eigen deur. Op anderhalve meter weliswaar, maar toch. Ook op deze manier leven lijkt te wennen. Ze neemt een hond, start met beeldbellen en zo weet ze het er beste van te maken.

De beschrijvingen van Hoetmer over haar alledaagse beslommeringen zijn van een buitengewoon niveau. Ze wordt niet voor niets met Simon Carmiggelt vergeleken. Het is net of het schrijven bij haar vanzelf gaat. Dat ze niet ploetert en naar woorden hoeft te zoeken omdat dit is wie ze is. Vol humor en een tikje tragisch. Het tijdsbeeld dat ze schetst is hedendaags en herkenbaar. Je lacht om haar scherpe observaties van personen en situaties en ze ontroert je door haar echtheid. Want ze is nogal kritisch op zichzelf. Noemt zichzelf een loser en een mislukkeling. Ze is een vrouw van middelbare leeftijd die heel veel dingen niet heeft: geen vaste baan, geen koophuis, geen kinderen, zelfs geen verkering. En dat levert haar maar al te vaak vragen op of ze eigenlijk wel meedoet. Ze heeft last van uitstelgedrag, wat in coronatijd niet zo heel erg was, want toen moesten we allemaal alles uitstellen.

Hoetmer heeft met dit kleine boekje (het telt slechts 141 pagina's) een prachtig beeld van haar leven gegeven. Je leest het in een keer uit, waarna je tot de conclusie komt, dat je van haar bent gaan houden. Hopelijk stelt ze haar volgende boek niet al te lang uit.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van christabijkerkbakker

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur