Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Verveer gelooft niet in eigen pleidooi

Christien Boomsma 08 juni 2015 Auteur

Ineens heeft iedereen het erover. Het boek Waarom? Daarom! Van Surinaamse cabaretier Roué Verveer. Verveer, vader van twee zoons, houdt in het boek een pleidooi voor de 'duidelijke' Surinaamse opvoeding. Ofwel: je kunt een pak slaag krijgen als je de regels breekt, je spreekt je ouders niet tegen, je hebt géén eigen mening (tenminste, daar mag een kind niks van laten merken) en ouders hebben altijd gelijk, zelfs als ze inconsequent zijn of op  beloftes terugkomen.

Verveer verwijst graag naar Mereltje, een meisje van een jaar of zeven en haar moeder, die hij tegenkwam op straat. Mama (bedeesd): ‘Mereltje, mama vindt het niet fijn als je zo met mama praat.’ Mereltje: ‘Als ik geen kindersurprise-ei krijg, ben je niet mijn mama. Dan ben je een stom wijf!’ En dan naar zijn eigen verbijstering over de situatie. Want als híj vroeger naar de supermarkt ging met zijn moeder, kreeg hij het volgende te horen: ‘Roué, daar is de deur van de supermarkt. Je wilt niks, je vraagt niks en je krijgt niks.’ Dat was tenminste duidelijk, vindt Verveer. Al die keuzes die kinderen krijgen, al die inspraak? Daar krijgen ze maar kapsones van. Die slappe Nederlandse ouders, die moeten hun kinderen ook maar eens gaan opvoeden. Bám! Papa en mama zijn de baas en jullie tellen niet mee.

En dus komt Verveer met Waarom? Daarom!, een grappig bedoeld boek, waarin hij zijn visie op opvoeden geeft, als één lange conference. Dat is ook meteen het nadeel, want na een hoofdstukje of twee heb je het wel begrepen. Maar Verveer heeft er dan nog zestien te gaan. Zijn lofzang op de harde aanpak is overtrokken (dat hoop ik tenminste), maar Verveers ondertoon is wel degelijks serieus. Een kind – zegt hij – moet je programmeren als een computer. Slechte programma’s geven een vastlopende computer, maar de juiste programma’s, waar je vroeg mee begint (precies, heeft de huilende baby zijn schone luier gehad, heeft ie gegeten? Nou ... lekker laten janken, want dan is hij alleen maar aan het drammen. Opvoeden die hap en als hij dan toevallig buikpijn heeft ... blindedarmontsteking? Jammer, maar helaas).

Verveer kreeg bijval van Sheila Sitalsing in een – ook weer grappige - column. En heel Nederland viel over het tweetal heen. Want wij willen onze kinderen graag opvoeden tot mondige burgers, die zelf een mening kunnen vormen, zonder dat het eigen initiatief eruit geslagen wordt – al dan niet letterlijk. Maar hoe serieus moeten we het allemaal nemen? Uiteindelijk is Verveer een cabaretier. Hij overdrijft, ridiculiseert met zijn veel verwijzingen naar tant’ Wonnie en haar opvoedwijsheden. Verveer stelt de duidelijkheid en harde hand tegenover kinderlijke moeder van Merel die over zich heen laat lopen – hét prototype van de toegeeflijke Nederlandse ouder. Ik heb ook wel eens in de schoenen van Merels moeder gestaan. Met een kind dat heel bewust van de aanwezigheid van omstanders gebruik probeert te maken, om haar zin te krijgen. Hopend dat je toegeeft uit angst voor de sociale afkeuring van Verveer en de zijnen. Niks van aantrekken, is dan het devies. Je eigen plan trekken en opvoeden op jóuw manier.

Ja, er zijn ouders die over zich heen laten lopen. Te veel toegeeflijkheid en inspraak doen een kind geen goed. Een kind heeft vrijheid nodig binnen duidelijke grenzen. En ja, de ouders moeten beslissen waar die liggen en die duidelijk aangeven. Maar uiteindelijk valt het wel een beetje mee. Nederlandse kinderen zijn gelukkig, slim en hebben een prima band met hun ouders en ze groeien niet op voor galg en rad. Stiekem gelooft Verveer ook niet in zijn eigen pleidooi. Want in het allerlaatste hoofdstuk haalt hij alles onderuit, door te verwijzen naar zijn jongste zoon, bij wie alles wat hij het hele boek betoogd heeft niet werkt. En toch gelooft hij dat het best goed gaat komen met die jongen. Kortom: neem het boek niet al te serieus en lees het als een uit de hand gelopen column, dan is het best de moeite.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Christien Boomsma

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur