Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Spanningsniveau versus moeilijkheidsgraad woorden

Cindy de Rijk 17 mei 2024
Je zal maar in de saaiste straat die er bestaat wonen. Charlie en haar vrienden; Yessin, en de tweeling Fiene en Sepp, wonen daar waar nooit iets gebeurd, de Bakkerstraat. Het spannendste nieuws is wanneer een liefdeskoppel zoenmaatjes wordt. Tot er op een dag allemaal vreemde dingen gebeuren. Charlie die van speuren en puzzelen houdt, heeft altijd al privédetective willen worden. Ze besluit de zaak te gaan oplossen. Samen met haar vrienden richt ze de Bakkersstraatbende op, maar privédetective zijn blijkt allemaal nog niet zo eenvoudig. Als Magda Pierenboom, een echte privédetective, zich ook met de zaak gaat bemoeien wordt het spannend. Gaat het de Bakkerstraatbende lukken de zaak eerder op te lossen dan Magda Pierenboom?

De auteur van 'De Bakkerstraatbende' is Suzanne Wouda. Zij schrijft zowel kinderboeken als voor volwassenen, voornamelijk in het genre historische fictie. Voor haar boek 'Sabel' ontving ze een Zilveren Griffel. Voor zowel 'Verschoppelingen' als 'Oorlog in inkt' ontving zij een Vlag & Wimpel.

Zelf zou ik 'De Bakkersstraatbende' niet onder historische fictie willen plaatsen, maar er komen wel wat historische feiten over Sherlock Holmes naar voren. Zo woonde deze in de Baker street, ‘baker’ is Engels voor bakker, de Bakkerstraat(bende) verwijst hiernaar. Ook de auteur van Sherlock Holmes; Arthur Conan Doyle wordt even genoemd. En Charlie weet net als Sherlock Holmes met wat simpele aanwijzingen en kleine details dingen te ontdekken. Verdere overeenkomsten blijven echter uit.

De Bakkerstraatbende is een toneelleesboek. Dit houdt in dat het voornamelijk uit dialogen bestaat, welke je in wisselwerking met iemand anders, om de beurt hardop voorleest. Ik heb dit boek met mijn jongste van tien gelezen. Van te voren spraken we af wie welk personage leest. Zo ontstaat er een soort toneelstuk met de stem tussen twee lezers, misschien nog wel het beste te omschrijven als stemtheater.

De tekeningen die 'De Bakkerstraatbende' opfleuren zijn van de hand van illustratrice Katrien Holland. Zij maakte onder andere de tekeningen bij boeken van Sanne de Bakker, Suzanne Buis en Marlies Slegers. Holland viel met haar prentenboek en tevens debuut 'Mijn held' gelijk in de prijzen, ze ontving hiervoor de Europese prijs de Premio Grafico Fiera di Bologna. Voor het boek 'Roekel', met tekst van Imme Dros, ontving zij de Illustrators of The Year Award Unicef.

De appjes, die de uiterlijke vorm hebben van echte berichten, compleet met tijdsaanduiding, waren heel erg leuk om te lezen, het is net even iets anders. Net als het geven van een boks, die wij dan ook met elkaar deden. Dit had wat ons betreft wel wat vaker mogen gebeuren, het maakt de belevenis van het verhaal echter en speelser door de extra interactie met elkaar. Na het lezen hadden wij wel het gevoel dat het leesadvies AVI E6 niet helemaal strookte met de leesbeleving. Aan de ene kant is wat ons betreft het spanningsniveau te laag voor een AVI E6, het zou volgens ons beter passen bij een AVI E4. Er gebeurt eigenlijk niet zo heel veel spannends in het verhaal, er is weinig echte actie en het verhaal is al snel voorspelbaar. Aan de andere kant zitten er voor het AVI E6 niveau best wel wat moeilijke woorden in. Vooral de Engelse woorden zijn soms te hoog gegrepen, zoals bijvoorbeeld: amused, scoop of Crime Scene Investigation, maar ook wat lastige Nederlandse woorden komen voorbij zoals bijvoorbeeld reïncarnatie, verruïneerd, rectificatie. Het is dat ik het verhaal als ouder met mijn kind heb gelezen, waardoor ik soms even kon bijspringen, maar ik kan mij zo voorstellen dat als twee kinderen van het geadviseerde leesniveau dit boek samen zouden lezen, ze best wel moeite kunnen hebben met zowel de betekenis als uitspraak van de woorden. Dit alles bij elkaar maakt dat wij, Cindy en Christoffel, 'De Bakkerstraatbende' ieder drie sterren geven.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Cindy de Rijk

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur