Een zeer geslaagde ode aan Jules Verne

Ik heb dit boek samen met mijn zoon Niek kunnen lezen dankzij Uitgeverij Uniekboek/ Het Spectrum, waarvoor hartelijk dank. De recensie is door ons samen gemaakt:

Rick Riordan won voor zijn thrillers al de drie belangrijkste prijzen in het genre. Sinds 2005 oogstte hij wereldwijd succes met de populaire Percy Jackson-serie.
In 2015 begon Riordan aan een nieuwe reeks, die gecentreerd is rond de Noorse mythologie.

Ana studeert net zoals haar broer Dev aan de Harding Pencroft Academie, en zeer vooraanstaande school waar leerlingen worden opgeleid tot de allerbeste maritiem biologen, navigatoren, onderwaterontdekkingsreizigers en zeestrijders.
Het is geen makkelijk tijd voor Anna en Dev, hun ouders zijn twee jaar gelden tijdens een wetenschappelijke expeditie om het leven gekomen. Anna en Dev hebben geen familie meer, alleen nog elkaar.
Voor Anna en haar klasgenoten is het tijd voor haar test in de oceaan, iets waar Anna ondanks dat zij er nerveus voor is, erg naar uit kijkt, ze is namelijk dol op de oceaan. Tijdens de busreis gebeurt er iets vreselijks, voor hun ogen voltrekt zich een tragedie en de leerlingen zijn gedwongen van de één op de andere dag volwassen te worden ondanks dat zij nog zo jong zijn.
Wat volgt is een bittere strijd om een nalatenschap die niemand voor mogelijk had gehouden. Anna komt erachter wie vriend en wie vijand is. Kunnen zij de vijand voorblijven en zichzelf veilig stellen?

Dat Rick Riordan een voorliefde heeft voor mythologie is zacht uitgedrukt. Ook dit boek heeft met een legende te maken, namelijk kapitein Nemo, een personage dat tot leven is gewekt door Jules Verne, een man met een zeer vooruitziende blik. In zijn boeken heeft hij namelijk al technologische ontwikkelingen beschreven die vandaag de dag, dus honderden jaren later, werkelijkheid zijn geworden. Een zeer waardevol intro van dit boek, waardoor het verhaal meer diepgang krijgt en waardoor je nog meer waardering krijgt voor een visionair als Jules Verne, die zijn tijd ver vooruit was.

Dochter van de Diepzee is geschreven vanuit Anna in de eerste persoon. Je ziet het verhaal vanuit haar perspectief, dat leest erg makkelijk, alsof iemand je het verhaal vertelt, maar de andere kant hiervan is dat je de andere personages iets minder goed leert kennen. Deze zijn namelijk zoals Anna hen ziet.
Wel zien we de ontwikkeling van Anna, eerst een jong meisje, maar aan het einde een zelfstandige jongvolwassene die weet wie zij is en waar zij voor staat.
Riordan heeft een filmische schrijfstijl, hij neemt je mee het verhaal in en laat je pas los na de laatste bladzijde. Hij weet de omgeving, technologie, situaties en dergelijke zo neer te zetten, dat je het als lezer voor je ziet en zou willen dat je het met eigen ogen zou kunnen aanschouwen.
Er worden regelmatig Latijnse benamingen gebruikt, net als de verwijzingen naar mythische en nautische termen, persoonlijk vond dik dat een toevoeging aan het verhaal.
De opbouw zit prima in elkaar. Het begint rustig, om vervolgens een vliegende vaart te maken en de aandacht vast te blijven houden. Het plot was te verwachten, maar dat is niet erg, de manier waarop het zich ontrafeld is goed in elkaar gezet.
Het is een verhaal over broederschap, rivaliteit, vertrouwen en buiten de box denken.
De les over al die mooie technologie en technologische kennis is dat het een prachtig hulpmiddel kan zijn, maar ook dodelijk. het ligt er maar net aan wie er aan het roer staat, om in de termen van het boek te blijven.

Meer recensies van Cindy Strijkers- Brakel

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!