Opgroeien aan zee
“De zee hield het lang geheim" neemt jonge lezers mee naar het rustige leven van Luuk en Kaat, twee kinderen die aan zee wonen met hun moeder en vader, een mosselvisser. In korte, sfeervolle hoofdstukken schetst Wouter Klootwijk de alledaagse avonturen van broer en zus. Verwacht geen grote, spectaculaire gebeurtenissen; het zijn de eenvoud en echtheid van hun dagelijkse leven die het verhaal zo boeiend maken. Het deed me een beetje denken aan het gevoel dat ik als kind had bij het lezen over de kinderen van Bolderburen. Elk hoofdstuk biedt een intiem kijkje in hun wereld, waarin gewone dingen een groots avontuur kunnen zijn.
Hoewel Klootwijk een bijzondere rust in het verhaal weet te brengen, is het boek allesbehalve saai: de alledaagse belevenissen van Luuk en Kaat zitten vol verrassingen en ontdekkingen. De zee speelt een centrale rol in hun leven, met al haar kracht en gevaren, en laat hen nadenken over vragen zoals waarom ze zelf nooit mosselen eten terwijl de vangst van hun vader naar Frankrijk gaat. Onbewust krijgen jonge lezers zo waardevolle lessen mee over de natuur, het belang van zwemles, of over duurzame voeding.
De illustraties in het boek versterken de serene sfeer perfect. Ze zijn gedetailleerd, realistisch en uitgevoerd in een zacht kleurenpalet. Het boek is bovendien prachtig uitgegeven op mooi papier.
"De zee hield het lang geheim" is geschikt om zelf te lezen vanaf ongeveer 9 jaar, maar ook een ideaal voorleesboek vanaf 7 jaar.