Thema armoede in een fijn jeugdboek
Nelle is de vrolijke dochter van Fred en Boes. Het gezin heeft het niet breed. Fred heeft gezondheidsproblemen en zangeres Boes vindt geen baan. De brooddoos die Nelle dagelijks meekrijgt naar school is schaars gevuld.
Wanneer Nelle van de bakker 5 euro teveel terugkrijgt, weet ze direct wat ze met het geld wil doen: ze koopt op school een tombolalotje. Deze beslissing zorgt ervoor dat het gezin een heerlijke zomer tegemoet gaat.
Weinig kinderboeken behandelen het thema armoede. Evelien De vlieger maakt er een thema van dat niet domineert, maar op natuurlijke wijze deel uitmaakt van het verhaal. Net zoals dat in het echte leven ook is. Mooi is dat het absoluut geen droevig boek is. Integendeel, Nelle en haar gezin bekijken elke situatie door een positieve bril en proberen overal het beste van te maken. Zij zijn een toonbeeld van tevredenheid waar we allemaal wat van kunnen leren. Het boek leest aangenaam en zorgt voor een ontspannen vakantiesfeer. De vrolijke illustraties dragen hier zeker toe bij.