Het leven zoals het is
Het was een trouwe bibliotheekbezoeker die mij kennis liet maken met de schrijfster Sanne Huysmans. In 2017 publiceerde ze haar eerste boek, "Rafelen", en in 2024 verscheen haar tweede titel Iemand moest het doen. Sanne Huysmans woont en werkt in de vallei van de Grote Nete, en haar liefde voor de natuur en het platteland is in dit boek duidelijk voelbaar.
Voor wie is opgegroeid in de Kempen, voelt Iemand moest het doen als thuiskomen. In dit boek beschrijft Huysmans het leven in de Kapelstraat, een straat in een landelijk dorp. Ze laat ons door de ogen van de verschillende bewoners kijken, waarbij korte fragmenten van hun dagelijkse gebeurtenissen en zorgen uiteindelijk een groter, samenhangend geheel vormen. Vooral de personages Maria en Pol springen eruit: zij zijn het diepst uitgewerkt en blijven het langst bij je. Vooral Pol is een sympathiek personage: een eenvoudige mens die tevreden is met de kleine dingen des levens en een groot hart heeft voor fauna en flora.
Het boek is doorspekt met prachtige, filosofische zinnen over levenslust, opgroeien, de hardheid van de mens, en de schoonheid van de natuur. Huysmans weet met eenvoudige woorden de mooiste gedachten te beschrijven en zet de lezer aan tot bezinning en reflectie.
Ik kijk uit naar toekomstig werk van deze veelbelovende auteur.
Ik kijk uit naar toekomstig werk van deze veelbelovende auteur.