Feiten en fictie in één boek
Ik mocht dit boek 'De Gifmengster' van auteurs Marianne en Theo Hoogstraaten lezen voor De Boekenreizigers leesclub.
Op de cover zie je een dame met een groene japon aan, met een beker en een heel mooie ring aan een hand.
We leren Lucrezia Borgio kennen, een jong meisje die een onwettige dochter is van kardinaal Rodrigo Borgio. Als Rodrigo Paus wordt dan wil hij zoveel macht behouden en huwelijkt hij zijn mooie slimme dochter Lucrezia uit aan een oudere man. Rodrigo wil zoveel mogelijk bondgenoten. Die heeft hij nodig voor zijn grondgebied uit te breiden. Maar dat huwelijk houdt niet lang stand. Zo komen er nog 2 huwelijken die de Paus regelt voor Lucrezia. Maar die ook niet standhouden. Lucrezia wil niet met deze mannen trouwen maar ze kan niet tegen de wil van de Paus of haar vader ingaan want dat zou ze haar berouwen. Ze probeert wel haar eigen inzeg te doen maar niet altijd luistert men naar haar.
Ze heeft veel gevoelens voor haar jeugdvriend maar die is veel te min om mee te trouwen. Haar vader gaat nooit hiermee akkoord gaan.
Er zijn in het boek 2 verhaallijnen. De vrouw Lucrezia die op haar sterfbed aan haar overleden kinderen verteld, en het meisje dat uitgehuwelijkt is door haar vader en hoe ze zich daar bij voelt.
De auteurs hebben feiten en fictie in 1 verhaal uitgewerkt. Het verhaal ging over verschillende thema's: familiebanden, verlies, macht en aanzien, vriendschap...
Het is geen boek dat je vlug eventjes leest, je moet er wel je hoofd bij houden aangezien er veel namen van verschillende personages in voorkomen. Maar het is allemaal mooi uitgewerkt. Een mooie historische roman, niet echt mijn genre maar dit is wel een mooie aanrader.