Een sterk verhaal
Ik mocht dit boek lezen voor De Boekenreizigers, o.l.v. Erna Eikhoudt.
Op de cover zie je een jonge vrouw in een wit gewaad/kleed die de zee wil ontdekken. Vond het wel een mysterieuze titel, want Schuld kan veel betekenissen hebben.
Daan is een jonge vrouw, gelukkig met Fenna waar ze alles voor doet omdat Fenna bij haar zou blijven. Haar moeder is dementerend, maar haar vader zorgt momenteel voor haar en ze gaat ook in dagopvang. Tot op een dag haar vader een hartaanval krijgt en ze hem naar ziekenhuis brengen. Wat moet Daan nu doen? Voor haar moeder zorgen dat gaat niet met haar werk en leven.
Dus er zit niks anders op dan haar moeder in een verzorgingstehuis te plaatsen, wat bij Daan een schuldgevoel creëert.
Van haar broer Wout die in het buitenland veel werkt, heeft ze weinig hulp. Die vindt dat Daan het goed doet en laat haar maar doen.
Maar kan Daan dit aan alleen? Want haar vader is ondertussen herstelt en heeft zijn 2e leven opgepakt. Haar vriendin Fenna vindt dat ze niet aan haarzelf of aan hun relatie denkt en laat Daan ook alleen.
Lukt het Daan om haarzelf en haar leven terug op de rails te krijgen? En wat komt er nog allemaal op haar bord terecht?
Het is een heel mooi verhaal met veel thema's in die actueel zijn. Zorg dragen voor jezelf en anderen. De meeste mensen onderschatten dit. Het is niet zo simpel als het maar lijkt en er zijn momenten dat je je zelf ook vaak de schuld geeft als het niet draait zoals je gehoopt had. Ik kan er zelf persoonlijk van meespreken. Dus het verhaal heeft me wel geraakt.
Het is heel vlot geschreven en je kan je echt in de persoon van Daan plaatsen. Je voelt de eenzaamheid, verdriet en soms ook de woede dat dit met zich meebrengt.