De buik bomberen

cjcuijk 29 januari 2025
Antiek toerisme doet zijn titel eer aan, want we reizen enkele jaren v. chr. mee met een steenrijke Romein - Lucius - en zijn enorme gevolg, die vanaf Alexandrië de Nijl afzakken naar de kust van Ethiopië. Ze bezoeken vele toeristische attracties, die uiteraard gloedvol door Couperus worden beschreven.

In deze kleurrijke en mystieke enscenering ontvouwt zich de simpele intrige van Lucius, die liefdesverdriet heeft om zijn verdwenen geliefde en er achter komt dat ze er eigenlijk gewoon vandoor is met een ander. De reis werkt louterend voor hem, want zijn verdriet heelt en hij valt in de armen van zijn slavin en alles komt goed.

De intrige heeft dus weinig om het lijf en de couleur locale wordt zo nu en dan wel erg overdadig aangezet, maar toch valt er genoeg te genieten en dat komt vooral door het vermogen van Couperus om een verhaal en de mensen daarin tot leven te brengen en natuurlijk ook door zijn originele uitdrukkingen.
Zo bombeert oom Catullus de dikke buik, loopt de reisleider Khaled op de punten van zijn laarsjes te dandineren en buigt hij voor Lucius in een zwier van salamaleks.
Superieur amusement!

Meer recensies van cjcuijk