Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Basiskookboek voor modern, gezond en lekker eten

Clara ten Houte de Lange 01 april 2015 Auteur

'Welzijn begint van binnen. Wie eerlijke, onbewerkte en voedzame producten eet, wordt gezonder, gelukkiger en energieker.' Jasmine en Melissa Hemsley zijn er van overtuigd, dat als je eenmaal begrijpt wat goed is voor je lichaam en het voedsel kiest dat behalve lekker ook goed voor je is, je er beter uit gaat zien en je verbazend veel energie krijgt. Dat vinden zij de kunst om goed te eten. De zusjes Hemsley hebben nog niet zo lang geleden het roer omgegooid en leveren nu met hun bedrijf HEMSLEY + HEMSLEY gezond eten over de hele wereld, ook aan particuliere klanten. Ze koken voor en geven advies aan celebrities en cateren grote diners en evenementen. Ze delen hun gezonde recepten via hun eetblog bij Vogue.co.uk en The Guardian. Dit alles is voortgekomen uit hun behoefte aan gezond eten voor onderweg om hun eerdere hectische banen in de modewereld – Jasmine als model en Melissa als brandmanager – aan te kunnen.

HEMSLEY + HEMSLEY The Art of Eating Well – dat klinkt toch beter dan De kunst om goed te eten – is het eerste boek van Jasmine en Melissa. Het is met recht een basiskookboek voor eigentijds gezond eten zonder granen, gluten en geraffineerde suiker. Want behalve de 150 spannende en creatieve recepten voor elk moment van de dag, geven H+H ook veel informatie over wat in hun visie wel en niet goed en gezond is en waarom. H+H staan voor biologische groenten, duurzame en diervriendelijk gevangen wilde vis en met gras gevoede dieren uit de wei of met vrije uitloop, goede zuivel en natuurlijke vetten als boter en ongeraffineerde olie en dierlijke vetten. Je vindt er ook veel informatie over producten als noten, peulvruchten, graanvervangers, natuurlijke zoetstoffen,  specerijen, kokos en over keukengerei dat bij deze nieuwe manier van koken te pas komt.
De recepthoofdstukken zijn ingedeeld naar ontbijt, soepen, salades, bijgerechten en snacks, vlees en vis, groenten, dressings en dips, gebak en nagerechten en dranken. De gerechten zitten volgens H+H stampvol gezonde ingrediënten en hun aanpak is geen modieus dieet. 'Je gaat zulke heerlijke dingen koken dat je gewoon vergeet hoe gezond ze zijn.' Dat is vast waar en de foto’s zien er ook verrukkelijk uit, maar de recepten – die volgens H+H juist ook bedoeld zijn voor door de week – zien er toch ingewikkelder uit met lange ingrediëntenlijsten vol uitweidingen van vaak 2 kolommen en een onhandige lay-out, waarbij je in de keuken verdwaalt. Dan zinkt de moed mij al in de schoenen. Maar ik vind het wel een boeiend boek om door te bladeren en gezonde ideeën uit op te doen, zoals onderstaande variant op Bounty’s.

Paradijsrepen
Voor 24 repen
200 g santen
6 eetl. kokosolie
3 eetl. onverhitte honing
1½ theel. vanille-extract
een snuf zeezout
150 g gedroogd kokos
200 g pure chocolade (80% cacaobestanddelen) of maak onze zelfgemaakte chocolade van blz. 270)

1 bekleed een vierkante vorm van 20 cm zijlengte met bakpapier. Leg het ongeopende pak santen in een kom warmwater om het te laten smelten (kneed het pak om dat te versnellen). Op warme dagen is de santen vaak al zacht genoeg.
2 Giet de zachte santen in een kom en meng de kokosolie (deze smelt als hij nog hard is) onverhitte honing, vanille, zout en, voor een zachtere mix, 2-4 eetlepels water erdoor.
3 Roer het gedroogde kokos erdoor tot het een gelijkmatige, deegachtige massa is.
4 Druk het mengsel uit in de voorbereide vorm. Druk de bovenkant met de bolle kant van de lepel glad en laat het in de koelkast 15 minuten opstijven.
5 Keer de vorm op een snijplank en snijd de koek zesmaal over de lengte en in en daarna viermaal in de breedte. Leg de repen op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze inde vriezer terwijl je de chocolade voorbereidt.
6 Smelt de chocola in een glazen of metalen kom op een pan met heet water – het water mag de bodem van de kom niet raken en ook niet koken of pruttelen – misschien moet je hem even van het vuur halen. Dit duurt 30 minuten.
7 Neem de kom van het vuur als de chocola bijna gesmolten is en zet hem op een theedoek zodat hij stevig blijft staan. Laat het mengsel zo ver mogelijk afkoelen zonder dat het stolt, om een dikkere laag om de repen te kunnen maken.
8 Dompel de bevroren repen met twee vorken in de chocola, laat het te veel eraf lopen en leg ze weer voorzichtig op de koude bakplaat, houd voldoende tussenruimte. Zet de kom met chocola als hij te koud is geworden weer even op de pan met heet water.
9 Zet als alle repen gedompeld zijn de bakplaat terug inde vriezer om ze op te laten stijven. Leg ze daarna in een goed gesloten glazen of aardenwerken schaal inde koelkast of vriezer tot je ze nodig hebt. Ze blijven in de koelkast een maand goed – de vriezer nog langer.

Uiteindelijk zagen mijn paradijsrepen er precies uit zoals de foto, maar ik vond de manier van werken wel erg omslachtig beschreven. Misschien slim om volgende keer de helft van het recept te maken, want 24 repen in de diepvries is gevaarlijk, want ook van gezond snoep kun je te veel eten. Voor een dikke laag chocolade, zoals ze beloven, heb je wel meer chocolade nodig.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Clara ten Houte de Lange

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!