Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een boek om in te grazen

Clara ten Houte de Lange 17 december 2014 Auteur

Dit is een boek voor op de keukentafel! Om uit te lezen, te leren en te koken. Jacques Hermus noemt Het wilde eten zelf een boek om uit te grazen.  Het zit boordevol prachtige verhalen, bijpassende recepten, mooie foto’s en beeldende illustraties. Jacques Hermus is opgegroeid op de boerderij van zijn ouders in de Noordoostpolder –  in de tijd dat die polder nog een koud en winderig pioniersland was – opgeleid tot historicus en uiteindelijk culinair journalist geworden. Jaques Hermus schrijft reportages, interviews en recensies in dagbladen en tijdschriften en geeft ook lezingen. Vooral over eten en drinken, maar ook over literatuur, reizen en geschiedenis. Hij reist daarvoor de hele wereld over tot in de verste uithoeken. Je komt veel van zijn reiservaringen tegen in dit boek.

Al lezend in Het wilde eten leer je dat het gewone eten van vroeger – in de jeugd van Hermus – nog steeds om je heen te vinden is, als je maar kijkt! En Hermus leert je kijken! Door je met anekdotische verhalen mee te nemen naar de boerderij van vroeger en te vertellen hoe je langs de akkers en langs de bosrand je kostje bij elkaar kunt scharrelen. Ook gaat hij met je uit vissen. In het zoete water, op zee en ook op het strand. Hermus vertelt precies waar je op moet letten en wat je met de gevangen vis kunt doen. Tot slot neemt Hermus je mee op jacht en laat hij zien hoe je je geweer het best kunt richten, hoe je als drijver moet oppassen zelf niet geraakt te worden en wanneer er op  welke wildsoorten gejaagd wordt. In dit hoofdstuk komt ook het zoeken naar paddenstoelen aan bod. Tussendoor geeft Jacques Hermus nuttige aanwijzingen over het opzetten van een groentetuin (compleet met zaaischema), het slachten van een kip en het bouwen van een rookoven. Dit alles wordt gelardeerd met heel uiteenlopende recepten in stoere mannentaal. Veel daarvan heeft Hermus verzameld tijdens zijn culinaire reizen. Bij elk recept staat dan ook een leuke anekdote of wetenswaardigheid en van wie het recept afkomstig is. De recepten lezen makkelijk en nodigen uit om te maken. Al is hier en daar wel wat rommelig met de ingrediënten omgegaan en moet je wel iets van koken weten, want vaak ontbreken kooktijden en zo. Dat heeft ook z’n charme. Het was moeilijk kiezen tussen de pruimenlikeur, paprikakip, uientaart met maanzaad, scheermesjes met pasta, vissoep uit Lofoten, reekoteletjes met eekhoorntjesbrood en paddenstoelenolie. Maar uiteindelijk viel de keus op:

Gerookte paling met linzen
hoofdgerecht voor 4 of voorgerecht voor 8 personen

Ingrediënten
450 gram nieuwe vastkokende aardappels

100 g gerookte palingfilet
50 gram Puy-linzen
1 takje tijm
100 g zuurkool
25 gram boter
¼ deciliter witte wijn
1 bosje waterkers, ontsteeld

Voor de mosterddressing
5-6 eetlepels ararchideolie

1 eetlepel witte wijnazijn
½ theelepel zout
half sjalotje, fijngehakt
half teentje knoflook, fijngehakt
1-2 theelepels zachte mosterd

Bereidingswijze
Was de aardappels goed en schil ze. Snijd ze in de lengte in plakken en kook ze in gezouten water. Giet ze af en houd ze warm.

Snijd de palingfilet in stukken van ongeveer 5 centimeter. Kook de linzen gaar in water met zout en een takje tijm, giet ze af en zet ze warm weg. Stoof de zuurkool 20 minuten zachtjes met de boter en wijn in een aparte pan.
Doe de paling, aardappels, linzen en mosterddressing in een pan en warm dit goed door. Schep alles af en toe voorzichtig om. Voeg dan de waterkers toe en verdeel het geheel over vier voorverwarmde borden. Dien op met een portie zuurkool.

Een heerlijk stoer herfstgerecht, dat niet moeilijk is om te maken. Voor een linzengerecht zaten er wel erg weinig linzen in. En het moeten in Huize Hermus wel erg kleine eters zijn, want wij hebben dit gerecht met z’n tweeën schoon op gegeten. Als hoofdgerecht, dat wel. Bij gebrek aan waterkers heb ik grof gesneden peterselie gebruikt, rucola kan ook. Je moet wel enige kookervaring hebben, zodat je kooktijden en hoeveelheden water zelf kunt inschatten en wijs kan worden uit de wat rommelige hoeveelheden in de ingrediëntenlijst.  En weet hoe je de dressing maakt, want die komt al bereid in het recept terug.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Clara ten Houte de Lange

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur