Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Nog veel meer van Ottolenghi

Clara ten Houte de Lange 04 oktober 2014 Auteur

Yotam Ottolenghi is jaloersmakend goed in het maken van kookboeken. Plenty more is na Ottolenghi het kookboek, Plenty en Jeruzalem zijn vierde kookboek. En het is opnieuw een feest om dit lekker dikke kookboek door te bladeren en weg te zwijmelen bij de prachtige foto’s. Je zou zijn eten zo op tafel willen zetten.
Yotam Ottolenghi is opgegroeid in Jeruzalem, werd daar journalist en belandde via Amsterdam in 1997 in Londen. Daar volgde hij bij de bekende Cordon Bleu kookschool een kookopleiding van zes maanden, ging werken in sterrenrestaurants en startte er samen met Sami Tamimi en Noam Bar in 2002 de eerste Ottolenghi Deli in Notting Hill. Daar kun je kon binnenlopen om even iets lekkers te eten of om van dat stoere, spannende en uitdagende take-away eten te kopen, dat je thuis niet zo snel maakt.  Er volgden meer Deli’s en in 2011 openden ze restaurant NOPI.
Yotam Ottolenghi is ook bekend door zijn columns en vegetarische recepten in de Guardian. En hij is de man die groente sexy maakte! Maar Ottolenghi steekt ook niet onder stoelen of banken dat hij graag een stukje goed vlees eet. De kookboeken Plenty en Plenty More heeft Yotam Ottolenghi onder zijn eigen naam geschreven. De andere boeken heeft hij samen met Sami Tamimi gemaakt.

Voor de gevorderde hobbykok
In de inleiding van Plenty more gaat Yotam Ottolenghi dieper op in hoe hij voor de Guardian met vegetarische recepten begon en zo ontdekte hoeveel je met groenten kunt doen. Hij vertelt ook hoe je van een idee tot een recept komt en hoe serieus ze in de testkeuken te werk gaan met het ontwikkelen, testen en proeven van recepten. Een boeiend verhaal om te lezen. Ook een beetje beangstigend, want na het lezen durf je vast het recept niet meer aan je eigen smaak of keukenkastje aan te passen.
Het boek zit goed in elkaar, al vind ik de hoofdstuknamen niet allemaal even duidelijk. Want waar staat GEHUSSELD voor en wat wordt er bedoeld met GEBROKEN? In de inhoudsopgave is dat niet meteen duidelijk. Maar dat maakt het boek ook weer extra spannend.
De gerechten op de foto´s zien er allemaal even lekker uit en ook alsof je ze zo even snel in elkaar draait. Maar als ik dan de ellenlange ingrediëntenlijsten zie, met vaak ook ingrediënten die je niet in huis zult hebben, bedenk ik me dat dit toch echt een kookboek is voor de wat gevorderde kok, die in het weekend gewoon lekker in de keuken bezig wil zijn, onbekende ingrediënten niet schuwt en graag iets speciaals op tafel zet.
Plenty  – en Plenty more in de toekomst vast ook – is voor mij een kookboek dat ik pak om even te ontspannen en los te breken van mijn eigen recepten. Ik geniet van de originele combinaties en heb al een heel lijstje van recepten uit Plenty more die ik eens wil gaan maken. Onder andere de Quiche met Membrillo en Stilton. Het volgende recept heb ik inmiddels voor de tweede keer gemaakt.  

TOMATEN-AMANDELTAART
Acht personen

Dit is een hartige variant op de alomtegenwoordige Franse taart gevuld met frangipane en vruchten. Net als in de zoete variant zuigt het amandelmengsel de sappen en de smaken van het fruit op en creëert een superdeluxe laag met een rijke, nootachtige zoete smaak. Hij is heerlijk voor een lunchbuffet, samen met de Voorjaarssalade (zie blz. 40) of een andere groene salade. U kunt de olijven door ansjovis vervangen.

140 g boter, op kamertemperatuur
2 eieren, losgeklopt
65 g vers broodkruim
80 g gemalen amandelen
2 tenen knoflook, fijngehakt
100 g ricotta
20 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt
15 g tijmblaadjes
375 g roomboterbladerdeeg
bloem, om te bestuiven
zonnebloemolie, om in te vetten
1 kg middelgrote tomaten (ca. 10 stuks), horizontaal in 1 m dikke plakken
24 rimpelige zwarte olijven (50 g), ontpit
2 eetl. olijfolie
zout en zwarte peper

Verhit de oven tot 240 °C.
Klop de boter in een keukenmachine bleek en luchtig. Schakel de machine in op halfhoog en voeg een voor een de eieren toe. Doe er als het mengsel schift wat broodkruim bij om het weer glad te maken en ga door met ei toevoegen. Stop de machine, doe het broodkruim, de amandelen en knoflook erbij en schep alles om tot het net vermengd is.

Haal de kom van de machine en voeg ricotta, parmezaan, de helft van de tijm en ¼ theelepel zout toe. Spatel alles door elkaar en zet opzij.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 2 rechthoeken van 20 x 30 cm en 2 mm dikte. Vet 2 bakplaten dun in met olijfolie en leg de stukken deeg erop. Spreid met een paletmes een gelijkmatige laag amandelmengsel op beide deeglappen en laat rondom een rand van 2 cm breed onbedekt. Leg de plakken tomaat in 3 lange rijen op de amandelvulling en laat de tomaten in en tussen de rijen elkaar royaal overlappen. Bestrooi het geheel met olijven en de overgebleven tijm. Sprenkel de helft van de olie over de tomaten en bestrooi ze met ¼ theelepel zout en royaal zwarte peper.

Zet de taarten in de oven en bak ze 15 minuten. Schakel de temperatuur terug naar 200 °C en bak ze nog 8-10 minuten tot de bodem goudbruin is. Verwissel de bakplaten van plaats als u ze in een conventionele oven bakt, zodat de taarten gelijkmatig kleuren. Haal de taarten als ze gaar zijn uit de oven en laat ze iets afkoelen. Sprenkel de overgebleven olijfolie erover en dien ze op.

Ik kan niet anders zeggen, we hebben echt heerlijk gegeten. En de taart zag er hetzelfde uit als op de foto (iets minder zwart bovenop!). Alleen … ik vind een lunchtaart voor 8 personen wat onlogisch. Handig in een restaurant, maar wanneer lunch je met z’n achten? Wij waren maar met z´n tweeën en hoewel ik alle ingrediënten in de aangegeven hoeveelheden gekocht, heb ik toch besloten maar één taart te maken. Ik stuitte bij het maken van de vulling meteen al op een probleem, ik heb niet zo’n keukenmachine als bedoeld in het recept. Met een gewone kom en handmixer gaat het maken van de vulling net zo goed. Zelfs beter als je er voor kiest de helft van het recept te maken.
Het tweede probleem is de 375 g roomboterbladerdeeg. Bij mijn weten wordt bladerdeeg – ook roomboterbladerdeeg in Nederland alleen diepvries in pakken van 10 plakjes (samen 450 gram) verkocht. Tenminste voor consumenten. 375 gram is dan niet logisch. Bij recepten van chefs moet je altijd hier en daar wat aanpassen, omdat zij uitgaan van grootverbruik hoeveelheden. Ik was, terwijl ik de taart maakte, in Frankrijk en daar hebben ze rollen met ronde plakken gekoeld deeg à 240 g ter grootte van een normale taart. Dit was precies de goede hoeveelheid voor de aangegeven vulling. Dus houd voor een taart voor 4 personen 5 plakjes bladerdeeg aan, laat deze ontdooien en rol ze uit tot de aangegeven maat. Voor mij is dit iets dat de vertalers hadden kunnen ondervangen!
Ook met de oventemperatuur moet je je naar je eigen gevoel handelen. Voor de ene oven is 240 °C veel te hoog en zal het deeg snel verbranden, de andere oven kan het goed aan en geeft een mooi resultaat. Ik vind dit een riskante temperatuur voor in een recept. Met wat eigen inbreng – en dat is altijd nodig bij recepten van chefs – wordt het echt een heerlijke taart, die het ook goed doet als hoofdgerecht. 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Clara ten Houte de Lange

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.