Suriname is prachtig!
Tessa Leuwsha, De wilde vaart
Het is prachtig in Suriname. Suriname is de muze van de schrijfster. Dit is het zesde boek van haar over Suriname. De wilde vaart kun je als zelfstandig non-fictie boek lezen maar dan moet je wel wat tussen de regels door lezen.
Tessa en haar man Sirano willen op de oude plantage Frederiksoord graag gasten ontvangen, maar door Corona valt hun bedrijf stil.
Ze besluiten met een garnalenboot de rivier te volgen, eerst naar het oosten en daarna naar het zuiden tot voorbij de Cassiporakreek richting Afobaka dichtbij het Brokopondostuwmeer.
Op hun tocht ontmoetten ze mensen met verhalen uit het heden en het verleden. Het motto van het boek, een citaat van James Baldwin, herinnert aan de tijd van de plantages: It takes strength to remember, it takes another kind of strength to forget, it takes a hero to do both. De verhalen worden weergegeven in levendige dialogen.
De natuur is overweldigend. Langs de rivier groeien de mangroves uitbundig, zodat de doorgang tot het land soms letterlijk gekapt moet worden. Op het land moet je opletten voor slangen maar ook voor veel kleinere dieren als rode mieren die gemeen kunnen steken.
De Westerse maakbaarheid, waar wij zo aan gewend zijn, komt hier nauwelijks tot stand. Suriname en onderhoud- de twee kunnen moeilijk met elkaar overweg. Veel infrastructuur is kapot en wordt niet of onvoldoende gerepareerd.
Wat zeggen ze ook alweer in Suriname? O ja, no spang.
Wat zeggen ze ook alweer in Suriname? O ja, no spang.