Indrukwekkend en lezenswaardig

Conn 01 januari 2024
Wat ben ik onder de indruk van dit boek. Niet alleen omdat het toegankelijk geschreven is, maar ook door de vorm waardoor de zoektocht van een dochter naar haar overleden vader veel meer is dan de beschrijving van die zoektocht. Esther Erdtsieck Blaaser, de dochter van Jan Blaaser, weet haar zoektocht te verweven met het levensverhaal van de man die haar vader is.
Ik ben geraakt door de wijze waarop Esther zichzelf neerzet als het kleine meisje dat, terwijl ze bijvoorbeeld de “Dolle Tweeling” leest, wacht op het moment waarop haar vader van het toneel af komt en weer gewoon haar pappa is. Niets begrijpend van sterallures.
Ik ben geraakt door het effect van beroemd zijn op het privéleven van de beroemdheid zelf. Maar zeer zeker ook op de mensen om hen heen.
Ik ben geraakt door de wijze waarop ik als lezer aanwezig ben bij de imaginaire maar levensechte, kritische gesprekken tussen Esther en haar vader. Geraakt door het onbegrijpelijke einde van het leven van Esthers vader. Met de wetenschap van nu én door de enorme wilskracht van Esther ga je, samen met Esther, snappen waar de tragedie door komt.
Esther Erdtsiek Blaaser toont met haar boek Jan Blaaser in al zijn facetten én ik heb diepe bewondering voor haar. Voor mij blijft zij (blijf jij) altijd 'Esther moeilijke achternaam-Blaaser’ en wat heeft ze een mooi, lezenswaardig boek geschreven. Voor zowel mensen die je vader kenden als beroemdheid; voor mensen die je vader kenden; voor mensen die jou kennen én voor alle anderen die door een boek mensen willen leren kennen.

Meer recensies van Conn