19 november Wereld Toilet Dag
Dood door wc-papier is het eerste boek van Donna Gephart dat verschijnt in het Nederlands. In Amerika is zij een populair schrijfster van jeugdboeken. Verschillende interviewers zoomen in op haar combinatie van een boeiend verhaal met een humoristisch sausje. Een gewilde combinatie en niet alleen in Amerika. In Nederland lezen kinderen ook graag grappige verhalen. Zeker in de bovenbouw van het basisonderwijs doet humor het goed. De monitor van de Bibliotheek op School (2013) onderdeel leesvoorkeuren - laat zien dat in de groepen 7 en 8 humor bij meisjes op de tweede plaats staat. Bij jongens staat humor zelfs op één. Uitbreiding van het genre kan dan ook geen kwaad.
De titel en het sterke begin zijn goede binnenkomers. Na het lezen van de flaptekst verwacht je namelijk geen lijk met een hakbijl en veel bloed. Al snel wordt duidelijk dat het hier gaat om een amateurfilmer. Een filmset dus. De vriend van Benjamin Epstein, hoofdpersoon van het boek grimeert graag en maakt korte griezelfilms. Benjamin schrijft de scripts en de films publiceren ze op You Tube. Benjamin is graag bij de vriend thuis. Hij kan er zich ontspannen, even zijn verdriet en zorgen vergeten. Benjamins vader is net overleden en daardoor zijn er grote geldzorgen. Geldzorgen die er toe leiden dat uithuiszetting dreigt. Benjamin doet allerlei mogelijke pogingen om geld te verdienen zodat zijn moeder en hij in het huis kunnen blijven; wc-papier speelt daar een grote rol bij.
Het boek leest makkelijk. Een ruime bladspiegel en een duidelijke letter. Er zit zeker vaart en spanning in dit ik-verhaal voor kinderen vanaf 9 jaar. Jammer dat de vertaler er niet voor heeft gekozen Amerikaanse situaties om te zetten naar de Nederlandse situatie. Bedragen in dollars blijven abstracte begrippen. Daardoor ervaren kinderen niet hoe hoog het geldbedrag is dat Benjamin hoopt te winnen. Ook de aanleiding tot de geldzorgen - zelf verantwoordelijk zijn voor je ziektekosten - is (gelukkig nog) onherkenbaar. De personages zelf nodigen wel uit tot identificatie. De doorzetter Benjamin, de zorgzame moeder en ook de bijfiguren komen leven. Toch is de rode draad - het wc-papier - te erg aangezet en daardoor minder humoristisch dan had gekund.
Overigens: niet alleen in de verhaallijn speelt het wc-papier een rol. Elke hoofdstuk begint met een wetenswaardigheid over het papier dat moeilijk gemist kan worden. Zo leer je over de Wereld Toilet Dag op 19 november, hoe men vroeger de billen afveegde in de middeleeuwen of in het oude Rome en dat het wc-papier in Engeland vele malen duurder is dan in Amerika.
Reageer op deze recensie