Aardige thriller maar had wat spannender gemogen.
Nicole van der Spek is cultureel antropoloog en natuurvoedingsadviseur. Ze heeft veel kennis en ervaring in menselijk gedrag, cultuur en gezondheid. Ze schrijft over gevoelige thema's en gaat maatschappelijke onderwerpen niet uit de weg. Ze presenteert een radioprogramma waar ze thema's uit haar boeken bespreekt. (*informatie uit persbericht uitgeverij).
Haar eerste psychologische thriller 'ontspoord' verscheen in 2023 en nu is er een nieuwe thriller van haar hand ' ongezien'. Dit is mijn kennismaking met het werk van deze auteur. Ik las de digitale versie op verzoek van de uitgeverij en mijn bespreking is onderdeel van de blogtour die rondom dit boek is opgezet.
"Ongezien' gaat over een dertigjaar oude moord en een verdwijning in een landhuis in het heden. Wat ze met elkaar te maken hebben lees je in dit verhaal. (De vraag maakt je als lezer wel nieuwsgierig. De veertigjarige Juliette heeft haar ouders op jonge leeftijd verloren. Juliette heeft haar leven aardig op de rit maar haar verleden lijkt haar te blijven achtervolgen. Sjoerd is succesvol makelaar maar door een verkeerde beslissing dreigt hij zijn werk en bedrijf kwijt te raken. Marijke is ziek. Zij is een rijke weduwe die haar fouten wil rechtzetten voor zij komt te overlijden. Deze drie hebben met elkaar gemeen dat zij zich hebben opgegeven (met een aantal anderen) voor een workshop van een paar dagen in een oud landhuis. De workshop wordt gegeven door Denise die wat zweverig is en gekozen heeft voor een muziekworkshop om rouw en verdriet te kunnen verwerken. Op dag twee verdwijnt echter een van de deelnemers. Tijdens het proberen te ontrafelen van deze verdwijning komen ze op sporen van een dertig jaar oude moord die deze personen met elkaar verbindt. Vraag is uiteraard of dit wel heel toevallig is of niet?
Prima idee voor een spannend verhaal. De cover laat een donkere afbeelding zien met als ondertitel :"in de stilte van mijn littekens schuilt een niet verteld verhaal " wat uiteraard een mooie trigger is. Psychologische thrillers vind ik altijd fijn om te lezen dus ik was zeer benieuwd.
De hoofdstukken zijn kort en de vertelstijl is zeer toegankelijk. Korte zinnen, geen moeizaam taalgebruik. Kortom het leest prettig weg. Het perspectief wisselt per hoofdstuk. Het personage staat er boven vermeldt zodat je weet welke hersenspinsels je voor je hebt (en er is ook nog een anomiem karakter wat het net even een extra beetje spanning moet geven). Daarnaast verspring je ook regelmatig in de tijd. Het speelt zich af op een weekend in 2018 maar je gaat ook ongeveer dertig jaar terug naar 1990, de aanloop naar de moord waar ze in 2018 weer tegen aanlopen. Door de wisseling van perspectief en tijd krijg je op een gegeven moment wel het volledige plaatje maar door de korte hoofdstukjes is het af en toe een beetje schakelen, met name in het begin als je nog niet zo vertrouwd bent met de personages en de setting.
In het begin is de aanloop ook wat lang. Uiteraard is er een eerst een voorstelronde (om het zo te noemen) en komen alle hoofdrolspelers langs. Er is voldoende tijd besteedt aan het uitleggen van de setting, het waarom ze er zijn en de workshop waarvoor ze komen. Je kan merken dat de auteur in het dagelijks leven werkt of interesse heeft in dit vakgebied. Naar mijn idee wordt er ook een beetje teveel aandacht aanbesteedt want het duurt best wel lang voordat ik echt de spanning ervaarde van wat ik hoop te hebben bij een thriller. Op een gegeven moment is de aanloop genomen en is het wat spannender geworden. Verder zit het verhaal goed in elkaar maar de spanningsopbouw had voor mij wat beter in elkaar gezet kunnen worden. Wat meer verdeeld over het verhaal had met name in het begin, mijn concentratie ten goede gekomen.
Maar over het geheel vond ik het een goed in elkaar gezet verhaal waarbij de karakters goed werden uitgewerkt en de gebeurtenissen vanuit het verleden zijn plek mooi verbonden werden met de rest van het verhaal.