Jij zegt het

ctalreads 07 maart 2024
"Jij zegt het" is geschreven door Connie Palmen in 2015. In dit boek wordt de tragische liefdesgeschiedenis beschreven van Sylvia Plath en Ted Hughes. Sylvia was een genie, een zeer begaafd Amerikaanse schrijfster die kampte met zeer ernstige psychische klachten en uiteindelijk in 1963 zelfmoord pleegde. Ted bleef achter met hun twee jonge kinderen. Omdat een groot deel van het werk van Sylvia autobiografisch was kreeg de lezer een goed beeld van het lijden van Sylvia in de laatste fase van haar leven. Hierdoor ontstond voor de buitenwereld een eenzijdig beeld van Ted Hughes, de man die een aantal maanden voor de dood van Sylvia zijn gezin had verlaten. Volgens velen heeft hij hiermee zijn vrouw de dood in gejaagd. Het shamen en cancelen, zoals we dat nu kennen, was er in de jaren 60 ook al. Ted is vergruisd, gehaat en veroordeeld door velen. Tot aan zijn dood in 1998 heeft hij zich niet verweerd.

Connie Palmen heeft in haar boek geprobeerd de kant van Ted te belichten. Zij geeft Ted een stem en neemt de lezer mee naar zijn jaren binnen een huwelijk met een vrouw waar hij zielsveel van hield maar die in haar kwetsbaarheid en nood ook heel verstikkend was.

Dit prachtig maar wel moeilijk geschreven boek was mijn eerste boek van Connie Palmen en smaakt zeker naar meer.

Meer recensies van ctalreads