Bruggenbouwers

ctalreads 07 december 2024
Ik las deel 1 van de trilogie De Grote Eeuw. Een historische roman over drie jongetjes uit een arm vissersgezin die door een speling van het lot een goede opleiding krijgen in Dutsland en zich hierdoor ontwikkelen tot uitstekende Bruggenbouwers. Hoe het deze drie vervolgens vergaat valt te lezen in de trilogie waarbij deel 1 gaat over de periode van 1883 tot 1919.

Voor mij begon het boek sterk met een pakkend verhaal over drie kleine jongetjes die na het overlijden van hun vader noodgedwongen moeten gaan werken om het gezin in leven te houden Zij blijken over uitzonderlijke kwaliteiten te beschikken die niet ongemerkt blijven en er uit eindelijk voor zorgen dat ze in Duitsland een mooie opleiding mogen afmaken. Als tegenprestatie wordt hun inzet verwacht in een lang gekoesterde droom van de financier om een spoorwegnet aan te leggen in het onherbergzame gebied van Noorwegen.

De hele periode van de opleiding wordt door de schrijver overgeslagen en al snel gaat het verhaal verder als de drie broers hun diploma in ontvangst nemen. Hier merkte ik dat ik het boek wat langdradig vond en het verhaal mij wat minder kon pakken. Jan Guillou maakt dit vervolgens wel goed in het laatste deel van het verhaal waarin de Eerste Wereldoorlog beschreven wordt met name in Afrika. Dat was voor mij nog best een blinde vlek en dus een interessant decor voor dit verhaal. Al met al een aardig boek maar deel 2 en 3 heb ik voor nu nog niet op mijn TBR lijst geplaatst.

Meer recensies van ctalreads