Prachtige teksten
‘Je moet de woorden blijven uitspreken, lieve dame, anders gaan ze schimmelen in je hart’
Voor de boekenclub lazen wij De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh. We hebben er allemaal van genoten. In dit verhaal maken we kennis met Arghavan een jonge Iraanse vrouw die opgroeit in Iran maar zich uiteindelijk vestigt in Nederland waar ze werkzaam is in haar eigen tweedehandswinkeltje. Arghavan is anders, anders dan de snelle moderne mensen van deze westerse wereld en dat is niet altijd makkelijk. Het verhaal gaat over haar vriendschappen en verliefdheid maar ook over haar jeugd. Ze groeide op als een echt vaderskindje in Iran, haar vader die ze langzaamaan kapot ziet gaan aan de opium. Dit gedeelte van het verhaal raakt aan het eigen leven van de schrjifster wiens vader ook verslaafd was aan de opium.
Eerlijk gezegd is het niet het verhaal wat indruk maakt, dat is niet slecht maar ook niet heel bijzonder. Het is de schrijfstijl van de auteur met hele mooie rake beschrijvingen en uitspraken.
Nog meer onder de indruk waren wij toen we vernamen dat Sholeh Rezazadeh pas in 2015 naar Nederland is gekomen, direct de Nederlandse taal is gaan leren en binnen 3 jaar (!) een contract tekende voor een Nederlands boek. De hemel kleurt paars is haar debuutroman.