Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een boek om te koesteren en van te genieten

Jeanette 28 juni 2016

Sylvain Tesson is schrijver en filosoof en reist de hele wereld over. Het boek Zes maanden in de Siberische wouden is, zoals de ondertitel van het boek zegt, een dagboek in eenzaamheid. Dat klinkt nogal verdrietig maar dat is het zeker niet. Sylvain Tesson wilde vóór zijn veertigste verjaardag ervaren hoe het is om als kluizenaar te leven. Hij koos ervoor om zes maanden in een hut te gaan wonen ver in het ijskoude Siberië. Het dichtsbijzijnde dorp is 150 kilometer verderop en het kan er tot 30 graden vriezen.

Sylvain Tesson leeft de zes maanden niet helemaal als een kluizenaar want hij ontmoet af en toe wel mensen. Hij gaat met een jachtopziener mee op dagtocht, zet het op een zuipen of drinkt thee met vissers en andere mensen die langs trekken. Maar voor een groot deel van de tijd is hij alleen in een verstilde wereld waar alleen natuurwetten gelden. Dat Tesson een filosoof is blijkt regelmatig uit de overdenkingen en bespiegelingen die van een schoonheid zijn die zich kan meten met de wereld om hem heen. Hij ploegt zich in die maanden door stapels boeken heen, zorgt voor en werkt met de honden die hij als gezelschap heeft en weet alles wat hij meemaakt en observeert op boeiende wijze te beschrijven.

Hij kiest voor de dagboekvorm en het voordeel daarvan is dat het boek makkelijk in kleine stukjes te lezen is. Voor de jachtige mens die weinig tijd heeft een prettige bijkomstigheid. Tesson weet de rust en de stilte van het kluizenaarsleven goed over te brengen op juist die jachtige stadsmensen die wel willen weten wat hij ervaart maar er niet de tijd en moeite voor over hebben om dat te bereiken. Ondanks de behoorlijke voorraad voedsel, sigaren, wodka, boeken en andere hulpmiddelen blijkt de manier van leven van de schrijver toch regelmatig overleven. De meeste mensen lukt het niet eens om een paar dagen alleen te zijn zonder communicatiemiddelen. Laat staan dat ze het zes maanden in de Siberische bossen zouden volhouden.

Sylvain Tesson ontleedt de consumptiemaatschappij die hij tijdelijk verlaten heeft en constateert dat de essentie van een kluizenaar ligt in het feit dat deze rustig voortleeft op zijn geheel eigen wijze als de maatschappij zoals wij die kennen zou verdwijnen. Voor de kluizenaar verandert er dan weinig. Hij omschrijft dat zo:

"Anarchisten knutselen hun bommen in koffiehuizen in elkaar, hackers brengen programma's op hun computer in stelling. Beide groepen hebben de gehate samenleving nodig. Dat is hun doelwit, en het vernietingen van dat doelwit geeft hun leven zin.
De kluizenaar houdt zich afzijdig door alles beleefd af te wijzen. Hij lijkt op een gast aan tafel die vriendelijk het eten afslaat. Als de samenleving zou verdwijnen, zou de kluizenaar rustig als kluizenaar verder leven,maar de dwarsliggers zouden werkeloos zijn."

Mooie observaties en prachtige beschrijvingen van de wereld en de natuur kenmerken dit boek. Soms kan het tot tranen toe ontroeren. Als één van de honden zes kleine eendjes doodbijt voordat Tesson het kan voorkomen schrijft hij:

"De jammerklacht van de moedereend klinkt nog lang over de oever na. Ze huilt om de duizenden kilometers die ze vergeefs heeft afgelegd, ze huilt om de verloren vruchten van haar schoot. Het leven is een kwestie van volhouden terwijl je dierbaren het leven laten."

Het is absoluut geen boek in de categorie zelfhulpboeken als 'vind jezelf' of 'leer jezelf kennen'. Het is een boek om langzaam, stukje voor stukje te lezen en te overdenken. Dit boek is er blijkbaar ook in een uitgave met een literatuurlijst met daarin de boeken waar Sylvain regelmatig uit citeert. Wie dat belangrijk vindt moet daar bij aanschaf dus op letten. In de kleine Rainbowpocket ontbreekt die lijst. Maar deze laatste is dan weer uitermate geschikt als tweede exemplaar om alle mooie zinnen en de rake observaties te onderstrepen. Een schitterend boek; om te koesteren en om een ereplaats te geven in de boekenkast.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jeanette

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur