It Ends with Us

daantje000 10 januari 2024
Het boek ‘It Ends with Us’ gaat over de hoofdpersoon Lily Bloom die worstelt met liefde en moeilijke levenskeuzes. Wanneer Lily verhuist naar Boston en hier een bloemenzaak wil openen, ontmoet ze een neurochirurg genaamd Ryle Kincaid. Ze wordt verliefd op hem, maar ontdekt al snel dat hij met veel persoonlijke problemen worstelt. Dit leidt tot complexe situaties. Beide hoofdpersonen zijn round karakters aangezien ze beide gedurende het verhaal een verandering doormaken, ze zijn in het begin lastig te begrijpen maar er wordt steeds meer vrijgegeven over hun verleden waardoor je beter gaat begrijpen waarom zij zich zo gedragen.

De schrijfster van ‘It Ends with Us’ is Colleen Hoover. Zij is een Amerikaanse auteur die voornamelijk romans schrijft in de genres romantiek en fictie. Haar doelgroep is jongvolwassenen. Ze groeide op in Texas en is in het jaar 2000 getrouwd met Heath Hoover. Samen hebben ze drie zonen.

Zij geeft zelf aan dat ze dit boek heeft geschreven omdat ze haar eigen ervaringen en observaties rondom huiselijk geweld wilde weergeven. Het verhaal dat verteld wordt in ‘It Ends with Us’ is gebaseerd op de relatie tussen haar moeder en vader. Op één van de eerste pagina’s, waar vaak ook het motto staat, staat de opdracht waarin ze duidelijk maakt dat het over haar ouders gaat: “For my father, who tried is very best not to be his worst. And form my mother, who made sure we never saw him at his worst.”” Ze zegt dat ze dit het moeilijkste boek vond om te schrijven omdat het zo dichtbij komt. De titel heet in het Nederlands: “het eindigt bij ons”. Met ‘ons’ worden Lily en Ryle bedoelt en met ‘het’ verwijst de schrijfster naar de cyclus van mishandeling en het accepteren hiervan, deze eindigt bij hun en zal niet doorgegeven worden aan de volgende generatie. Aan het eind van het boek krijgt Lily een kind van Ryle, dit kind voedt ze alleen op om te voorkomen dat haar kind in dezelfde situatie belang als waar zij vroeger in zat.

Het thema van het boek is liefde en geweld deze thema’s zijn emotioneel en gaan over complexe relaties. Haar doel met deze thema’s is om de lezer aan te moedigen om na te denken over complexere dilemma’s binnen lastige relaties waarin de lezer wordt geconfronteerd met uitvergrote realistische problemen waar veel relaties tegen aan lopen. Voor de stijl van het boek gebruikt ze lange zinnen met veel bijvoeglijke naamwoorden.

Ook zijn er verschillende motieven die door het verhaal heen lopen. De eerste is liefde en opoffering; het boek laat zien dat liefde ingewikkeld is en de bereidheid van mensen om hier offers voor te maken. De tweede is zelfontdekking; dit wordt in het verhaal getoond doormiddel van de mentale en persoonlijke reis die de hoofdpersoon Lily doormaakt. Een derde motief is huiselijk geweld en misbruik; het boek onderzoekt hoe huiselijk geweld impact heeft op relaties en personen zelf en hoe deze cyclus doorbroken kan worden.

Zo laat dit boek op een mooie en krachtige manier zien hoe de hoofdpersoon Lily omgaat met maar manipulatieve en gewelddadige partner Ryle, waar ze toch sterke gevoelens voor heeft.

Je leest in het boek mee vanuit het perspectief van de hoofdpersoon ‘Lily Bloom’ in de huidige tijd terwijl er sprake is van tijdverdichting. Je leest als lezer met Lily en haat gedachten mee in de vorm ‘ik-verteller’, je leest dus niet over de gevoelens van de anderen personages. Het verhaal speelt zich af in Boston en de tijd wanneer het zich afspeelt is als de hoofdrol personages rond de mid-twintig zijn. Dit merk je in het boek aan de levenskeuzes waar ze voor staat.

Doordat het boek geschreven is vanuit het perspectief van Lily, krijg je als lezer de kans om een nieuw inzicht op te doen over vrouwen/mannen die bepaalde keuzes maken wanneer ze met huiselijk geweld te maken hebben. Dit vind ik mooi aan het boek, aangezien je als lezer na dit boek anders kan kijken naar mensen die in een geweldige relatie blijven. Een minpunt vind ik dat het boek heftig kan zijn en misschien trauma’s bij de lezer omhoog kan halen.

Ik vond dit zelf een heel mooi boek, vooral omdat ik niet bekend ben met dit soort situaties en het dus interessant vond om een relatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Het boek heeft geen duidelijke inleiding maar begint midden in het verhaal. Dit zorgde ervoor dat ik meteen mijn aandacht erbij had omdat je meteen goed moet opletten.