Als je een boek binnen twee dagen uitleest, weet je dat je goud in handen hebt.
Op 4 maart verschijnt de Nederlandse vertaling van de debuutroman van Clare Leslie Hall onder de titel Als scheuren in de aarde. Ik mocht het boek alvast vooruitlezen en wat heb ik genoten!
Beth leidt een rustig en gelukkig leven met haar man Frank op een schapenboerderij in Dorset. Wanneer Beth’s jeugdliefde Gabriel na jaren weer terugkeert naar het dorp, worden oude gevoelens en herinneringen weer opgerakeld en lijkt het zo aangename leven van de hoofdpersonen langzaam uit elkaar te vallen. Met moord als gevolg.
Het verhaal speelt zich af in twee tijdlijnen, 1955 en 1968, waarbij de wisselingen tussen de periodes zo mooi verweven zijn, dat het leest als één geheel.
Clare Leslie Hall weet op invoelende wijze te verwoorden welke vormen verlies aan kan nemen. Hoe liefde je kan verscheuren, maar je uiteindelijk ook weer kan helen.
De roman laat zien hoe een ogenschijnlijk losstaande gebeurtenis de verhoudingen binnen een kleine gemeenschap op scherp zet. Het plattelandsleven en de hechte gemeenschap in Dorset worden realistisch en met gevoel voor sfeer beschreven.
Ook zijn de personages prachtig ingekleurd waardoor je je helemaal in kunt leven in hun gedachten, gevoelens en motivaties.
Hierdoor voel je je als lezer echt betrokken bij het verhaal. Doordat het verhaal zich zo langzaam ontvouwt en je wil weten hoe het precies in elkaar zit, ontstaat er een enorme behoefte om verder te lezen.
Het boek wordt vergeleken met “Daar waar de rivierkreeften zingen” en dat is niet verwonderlijk. Beide romans nemen de lezer aan de hand mee het verhaal in en laten niet meer los tot je het uit hebt.
Hartelijk dank voor het vooruitleesexemplaar Zininfeelgood en Lsuitgeverij . Ik heb er echt van genoten. Als je een boek binnen twee dagen uitleest, weet je dat je goud in handen hebt.