Hartverwarmende, herkenbare familieperikelen met een vleugje humor
Met Wij Samen heeft Jojo Moyes opnieuw een hartverwarmend en uit het leven gegrepen verhaal gecreëerd. De belevenissen en emoties van hoofdpersoon Lila zijn zo herkenbaar en levensecht beschreven dat het soms lijkt alsof je er zelf bij staat en toekijkt.
Het is prachtig hoe Moyes een ogenschijnlijk bijeengeraapt zooitje van familieleden en vrienden weet om te vormen tot een hechte gemeenschap. De personages zijn met zorg uitgewerkt en voelen nooit oppervlakkig aan. Hoewel de karakters sterk van elkaar verschillen en aanvankelijk niet met elkaar lijken te matchen, slaagt Moyes erin de onderlinge banden zo overtuigend te beschrijven en bij elkaar te brengen, dat ze uiteindelijk toch een echte familie vormen. Elk personage heeft zijn eigen unieke verhaal, dat met oog voor detail en gevoel wordt verteld. Maar Opa Gene springt er wel echt uit. Wat een (tof) figuur!
Wat dit boek bijzonder maakt, is hoe Moyes laat zien dat familie niet alleen bestaat uit bloedverwanten, maar ook uit vrienden, kennissen, klasgenoten, ouders en de bredere gemeenschap. Dit netwerk van mensen vormt samen een community waarin iedereen een plek vindt. Hoewel sommige personages het gevoel hebben er alleen voor te staan, blijkt een simpel gebaar of een kleine toenadering soms al genoeg om verandering teweeg te brengen.
De afwisseling tussen emotioneel beladen momenten en luchtige scènes vol humor maakt de balans in het verhaal perfect. Moyes weet precies wanneer het nodig is om de zwaarte te doorbreken met een glimlach.
Uiteindelijk draait het verhaal, ondanks de ingewikkelde familieverhoudingen, om vergeving, verbondenheid en de moed om los te laten én vast te houden wanneer dat nodig is. Wij Samen is een slow burn-roman vol levenslessen voor iedereen en in het bijzonder voor wie worstelt met het ouderschap en opnieuw vormgeven van het leven na een scheiding. De belangrijkste boodschap? Houd die excentrieke opa’s vooral dicht bij je zolang het nog kan!
En oja, laten we de buitenkant van dit boek niet vergeten. Wij Samen heeft niet alleen een prachtige inhoud, maar ook een schitterende kaft en bijpassende sprayed edges. Een streling voor het oog en een waardige aanwinst voor je boekenkast.
Dank voor dit recensie exemplaar Hebban en De Fontein.
Dank voor dit recensie exemplaar Hebban en De Fontein.