Indrukwekkend holocaust overlevingsverhaal over een Rotterdams-Joodse kleermakersfamilie.

Danielle 16 maart 2025
Het boek Catherina gaat niet alleen over haar, maar ook over haar familie. De zin ‘Eichmann vermoorde zes miljoen joden, maar redde mij en mijn zoon’, triggerde mij direct! Hoe zou dit verhaal in elkaar zou zitten? Over de holocaust moet geschreven worden! Je hoort zo vaak dat er nog steeds mensen zijn die alles ontkennen. Dit boek is geschreven in het herdenkingsjaar 80 jaar bevrijding.

De vormgeving van het boek is mooi, veel foto’s en afdrukken van knipsels, de lay-out is zorgvuldig gedaan. Elk hoofdstuk begint met een grote foto, datum en plaats. Al bladerend merk je dat Frank Krake gedegen onderzoek naar het verhaal heeft gedaan. Op de voorkant een mooie foto van Catharina met haar zoon Clarence en de in blauw afgedrukte afbeelding van de omheining van een concentratiekamp. Wat een ongelooflijke tegenstelling! Op de achterkant staat een foto van Clarence met de auteur in kamp Westerbork, waar Clarence geboren is.

Het verhaal begint, na de proloog, met Moses, de vader van Catharina en vluchteling uit Roemenië in 1914. De kleermaker weet zich staande te houden door zijn beroep en ondernemingszin. Door hem weet het hele gezin zich lang in de tweede wereld oorlog in leven te houden. Uiteindelijk kunnen ze niet in Rotterdam en later Schiedam blijven en wordt met name het indrukwekkende verhaal van Catharina uitgediept. Ook zij is een bijzonder vrouw, alleen al doordat zij zich in Westerbork en Theresienstadt staande weet te houden. Zij probeert steeds te bedenken wat zij het beste kan doen om alle afschuwelijke gebeurtenissen te overleven.

Doordat Frank Krake zelfs de kleinste verhaallijntjes onderzocht heeft en het geschreven heeft als een roman, leest het gemakkelijk. Soms raak je het spoor een beetje bijster met alle namen van de familie, maar terugbladeren in het boek is door de hoofdstuk indeling gemakkelijk.

Ik heb dit boek 5 sterren gegeven, omdat ik van het begin tot het eind geboeid bleef bij het verhaal en ook omdat het nog lang in mijn hoofd bleef. Ik heb dit boek gelezen met de Hebban Leesclub, daardoor heb ik het boek goed overdacht en las ik de informatieve verdiepingsartikelen van de auteur. Ik ben benieuwd naar de andere boeken van Frank Krake!
Zoiets mag nooit meer gebeuren en ik raad het boek iedereen aan om te lezen!

Meer recensies van Danielle