Laat je meevoeren door de Nevel van dit verhaal.
Voor de boekenreizigers leesclub mocht ik het prachte boek Nevels van Marceline de Waard lezen.
Fay en haar man Frank wonen in de randstad en hebben een druk werk en sociaal leven. Op een dag belt de broer van Fay. Olaf op om te vertellen dat hij het idee heeft dat hun moeder dementie heeft en dat het voor haar goed zou zijn om naar een verzorgingshuis te gaan. Fay strikt hiervan en besluit naar haar moeder te gaan om te zien of haar broer gelijk heeft. Fay is namelijk door de drukte al even niet bij haar moeder geweest maar gelooft haar broer niet.
Als Fay bij haar moeder is ziet ze een dame op leeftijd die wat dromerig is maar niet meer dan dat ze in haar herinneringen altijd is geweest. Frank is het met Olaf eens en vind dat het tijd wordt dat de moeder van Fay naar het verzorgingshuis gaat. Als moeder een ongelukje krijgt besluit Fay tijdelijk bij haar moeder en de huishoudelijke hulp Martje in te trekken. Martje is ook de jongste niet meer dus kan zij niet alleen voor moeder nu zorgen.
Tijdens het verblijf bij haar moeder ziet ze een vrouw die ouder is geworden maar ze heeft niet het idee dat ze dement aan het worden is. Wel heeft ze en ook Martje wat meer hulp nodig. Frank vindt het allemaal maar onzin dat ze daar is en ziet graag dat Fay terugkomt en hun drukke sociale leven mee oppakt. Fay komt in deze periode ook haar oude schoolvriend Jeroen tegen. Hij is teruggekomen naar zijn geboortegrond om uit dingen van zijn verleden uit te zoeken.
Nevels is een boek over ouder worden, geheimen uit het verleden, het leven van nu en de toekomst. Alles wat er speelt of heeft gespeelt zit verpakt in nevel. Deze nevel moet eerst opgelost worden voor je kan zien wat er werkelijk aan de hand is of wat er gebeurd is.
Marceline heeft een heerlijke schijfstijl die je meeneemt door het verleden en het heden van dit verhaal. Ze doet dit met een zachte manier. Ze laat je als lezer toe in de nevel van het verhaal en je krijgt steeds een beetje meer zicht in wat er speelt. Het is niet zweverig of sprookjesachtig maar wel heel bijzonder vind ik.
Dit is het 2e boek dat ik van haar heb mogen lezen en het is elke keer weer een genot hoe ze speelt met het verhaal wat ze wil vertellen. Ik geniet er vol van.