Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Van de hotspot en de brigadeleider

Daphne Meijer 14 juni 2015

Iemand die in 1964 is geboren in het Westen, heeft vele veranderingen kunnen zien in het leven van alledag. Maar iemand die in 1964 in China werd geboren, heeft de meest extreme dingen kunnen meemaken, van de Culturele Revolutie tijdens Mao Zedong tot het staatskapitalisme van het moderne China. Binnen twee generaties werd het traditionele leven weggevaagd en wat erop volgde werd vervolgens ook weer weggevaagd.

De Chinese schrijver Bi Feiyu is een chroniqeur van de hedendaagse geschiedenis van zijn land. Zijn uitgeverij, De Geus, publiceerde eerder al twee romans van zijn hand. Onlangs verscheen van Bi Fuiyu de verhalenbundel Krekel Krekel, twaalf sfeervolle korte verhalen waarvan de vertaling tot stand kwam door een redactie onder leiding van de Leidse sinoloog Mark Leenhouts.

Wie begint te lezen blijft schakelen tussen verbazing en herkenning. Menselijke emoties zijn universeel, maar de Culturele Revolutie stelt iedereen wel bijzonder op de proef. Het is amper voor te stellen dat het Chinese communisme ooit werd beschouwd als een ideaal, maar wie meer wil weten over wat het betekent op te groeien tijdens met name die periode van grote en kleine terreur, kan voorzichtig beginnen in deze verhalen. ‘Ons dorp Wangjia op de wereldkaart’ bijvoorbeeld geeft een inkijk in het schoolsysteem onder Mao. De Culturele Revolutie hield gelukkig op enig moment op en werd vervangen door perioden van grotere en minder grote vrijheid en economische ontwikkeling. In het hedendaagse China zijn hogesnelheidstreinen en smart phones net zulke vanzelfsprekendheden als bij ons – dat er strijd over geleverd is, is onder de oppervlakte nog wel te voelen.  

Maar er is meer te vinden in de verhalen van Bi Feiyu. Deze schrijver kruipt in de huid van zijn personages en beschrijft hun wel en wee met een droge, bijna absurde humor. Zoals in het verhaal ‘Paradijs in de trein’, dat begint met de intrigerende zin: ‘Vier jaar geleden ben ik redelijk gelukkig gescheiden’. Vier jaar later gaat deze ik-verteller hertrouwen met zijn ex en tijdens de treinreis naar haar toe geeft hij huwelijksadvies aan de medereizigers in zijn coupé. Vol mededogen laat Bi Feiyu zijn personages in zeven sloten lopen, verkeerde beslissingen nemen, met mildheid reageren of juist niet en kleine heldendaden verrichten. Groots en meeslepend? Nee. De grote inleiding tot de Chinese samenleving? Evenmin. En de mysterieën van het leven worden ook al niet ontraadseld, maar dank zij zijn geconcentreerde zorgvuldigheid weet deze auteur wel een grote ontroering op te roepen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Daphne Meijer

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur