Ruim tien jaar ongelezen gebleven
Het kan echt zomaar gebeuren. Een boek heeft jaren ongelezen in je kast gestaan en als je het dan eindelijk leest, blijk je het geweldig te vinden.
Ik denk me te herinneren dat ik dit boek op het boekenfestijn (bestaat dat eigenlijk nog?) met een bon voor een gratis boek heb uitgezocht. De roman was kennelijk toen al geen succes en ook nu zijn er nog weinig beoordelingen van te vinden. Dat kan dus zomaar gebeuren met een zeer goed geschreven boek. En hoe frustrerend moet dat geweest zijn voor de Nederlandse uitgever (De Arbeiderspers) en de vertaalster (Els van der Pluijm, helaas vorig jaar overleden). Ik had het boek bijna ongelezen in een minibieb gestopt, maar nog net op tijd besloot ik het toch eerst zelf te lezen.
Wat ik zo mooi vind aan de roman is de prachtige, poëtische taal, de verhalen uit verschillende generaties op een niet-verwarrende manier door elkaar gehusseld en het perspectief van de zoon die, op het laatst na, zelf niet in de verhalen voorkomt. Ugo Riccarelli lap de regel 'show, don't tell' behoorlijk aan zijn laars, maar mij stoort dat niet. Kortom, een aanrader die vanaf nu bij mijn favorieten terug te vinden is.