Mijn liefde voor boeken is hiermee ontstaan
Mijn liefde voor lezen is in mijn tienerjaren ontstaan door boeken van Evert Hartman, Jan Terlouw en Thea Beckman. Die boeken staan nog steeds in mijn kast en enkele weken geleden bedacht ik dat ik Hasse Simonsdochter graag wilde herlezen. Het bleek heel toevallig de week te zijn waarin het 100 jaar geleden was dat Thea Beckman geboren werd.
Toen ik het boek als tiener las, kende ik de streek waarin het verhaal zich afspeelt niet goed, maar inmiddels woon ik in de Achterhoek, dichtbij Zutphen, en is het bekend terrein geworden. Wat ik zo goed aan Thea Beckman vind, is dat ze de sfeer van een bepaalde tijd en streek heel realistisch schetst, maar de personages tegelijk herkenbaar houdt voor lezers van alle tijden. Ook vind ik het razend knap dat ze het voor elkaar krijgt om mij mee te laten leven met een stel plunderende huurlingen.
Misschien is dit wel het beste boek dat ze geschreven heeft, beter nog dan Kruistocht in spijkerbroek.