Een dilemma

In de thriller ‘De volgende patiënt’ vertelt neurochirurg David Evans over de gebeurtenissen voorafgaand aan een cruciale operatie. Het boek krijgt van mij drie sterren.

Het verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven. De eerste verhaallijn draait om David Evans, die voor een onmogelijke keuze staat: zijn dochter redden door de president van de Verenigde Staten te vermoorden. De tweede verhaallijn volgt Kate Robson, Davids schoonzus, die bij de Secret Service werkt. Tot slot is er de verhaallijn van Mr. White, een meedogenloze psychopaat.

De schrijfstijl van Juan Gómez-Jurado is prettig en zorgt ervoor dat je direct in het verhaal wordt meegezogen. De spanning en de race tegen de klok zijn duidelijk voelbaar.

De personages van Kate en David zijn goed uitgewerkt; vooral Davids gevoelens en innerlijke strijd komen sterk naar voren. Mr. White komt wat eendimensionaal over en had beter uitgewerkt mogen worden, waardoor hij dreigender en realistischer zou aanvoelen.

Toch zijn er momenten waarop het verhaal ongeloofwaardig aanvoelt. Zo herkent een oud-leidinggevende David niet, ondanks hun eerdere samenwerking. Daarnaast voelt de manier waarop David in deze situatie terechtkomt soms wat vergezocht.

Het is duidelijk dat de auteur veel tijd heeft besteed aan research op het gebied van medische procedures en terminologie, wat bijdraagt aan de authenticiteit van het verhaal.

Kortom, ‘De volgende patiënt’ is een spannende thriller met sterke personages en een meeslepende schrijfstijl, maar sommige ongeloofwaardige elementen verzwakken de impact van het verhaal.

Meer recensies van De rijdende boekenwurm