Scandinavische thriller

De Zweedse thriller ‘Stille woede’ is het eerste deel in de Billie Karlsson-serie en valt op door de originele insteek, met podcastpresentatrice Billie als een van de hoofdpersonages. Dit boek is absoluut de moeite waard en krijgt van mij vier sterren!”

Het verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven: Billie Karlsson, de presentator van de true crime-podcast De Waarheid, politieagent Hendrik Holm, en de rechtse extremist Johan Apelgren. Door deze wisselende perspectieven krijg je als lezer een breed beeld van wat er gaande is in het kleine stadje Svedby.

De thriller bevat een aantal plottwists die ik niet allemaal zag aankomen – meerdere keren ben ik van verdachte gewisseld. De personages zijn goed uitgewerkt en in combinatie met de toegankelijke schrijfstijl van Ida Axelsson & Åsa Bonelli zat ik direct in het verhaal en bleef ik doorlezen.

Thema’s zoals racisme en xenofobie spelen een belangrijke rol. Sommige scènes waren daardoor confronterend en ongemakkelijk om te lezen, vooral door de manier waarop er over mensen met een andere huidskleur wordt gesproken en het verheerlijken van het blanke ras. Dit maakt het verhaal des te realistischer en krachtiger, maar het is goed om te weten dat deze onderwerpen een grote rol spelen.

De oorspronkelijke titel is ‘Tyst vrede’ en de Nederlandse vertaling is verzorgd door Neeltje Wiersma.

Bedankt, Uitgeverij De Fontein, voor het recensie-exemplaar!

Meer recensies van De rijdende boekenwurm